От х:

Днес в x:

Зеленчуците - рекордно скъпи, не се очаква да поевтинеят

Цените на краставиците и доматите, както родно производство, така и вносни, са рекордно високи за последните 5 години, пише вестник "Труд”.

Поскъпването при плодовете и зеленчуците за последната година е средно 35%, сочат данните на Комисията по стоковите борси и тържища и справките от големите магазини и пазари в страната.

Килограм български домати на борсата струват 2,90 лв., а краставиците са на цена от 2,58 лв. Вносните зеленчуци, които все още преобладават на пазара, са с цена от 2,73 лв. за килограм домати и 2,05 лв. при краставаците.

Така двата зеленчуци преминават психологическата граница от 3 лв. за кг. на дребно.

"Цените наистина са високи и основната причина е, че производителите са заложили по-малко производство, защото не могат да реализират продукцията си“, коментира пред "Труд“ Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България. Според неговата прогноза цените няма да паднат заради слабата реколта у нас и високото ниво на внос.

По думите на Трифонов страната ни не спазва европейското законодателство и затова ние внасяме големи количества плодове и зеленчуци от Гърция, Турция и Македония, а те не внасят от нас.

Основна причина за ниското производство у нас е намалената субсидия за зеленчукопроизводителите, което не им позволява да планират точните добиви.

И тази седмица рекордно висока остава цената на салатата. Килограм се продава на едро срещу 1,15 лева, при 0,35 лева година по-рано. Най-близка до тазгодишната цена от последните пет години е тази през 2013 г., когато килограм маруля е вървял по 0,74 лв.


Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини