От х:

Днес в x:

Ново оневиняване на полицай за смъртта на чернокож мъж

Десетки са задържани в Ню Йорк при протест срещу обявеното решение да не се привлича под отговорност бял полицай, задушил по време на арест афроамериканец.
Американското министерство на правосъдието съобщи, че ще разследва смъртта на цветнокож по време на арест от бял полицай на Статън айлънд в Ню Йорк.

Новината идва броени часове, след като съдебно жури прецени, че полицаят, заставил цветнокожия да легне на земята по време на ареста, заради което той се задушил и починал впоследствие, няма да бъде даден под съд, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

43-годишният Ерик Гарнър, баща на 6 деца, почина през юли, след като при ареста си за незаконна продажба на цигари оказа съпротива и полицай го застави да легне, хващайки го за врата, според любителски кадри.

Мъжът беше с наднормено тегло, страдаше от астма и според любителското видео започнал да се задушава, когато полицаят го принудил да легне на земята по време на ареста.

Решението на съдебното жури беше последвано от призиви за протести в социалните мрежи и демонстрации на площад Таймс скуеър в Ню Йорк, предаде ТАСС.

Кметът на града Бил де Блазио призова за мирни протести.

Демонстрантите на Таймс скуеър скандираха лозунги за справедливост и равенство на всички пред закона, независимо от цвета на кожата им. Те носеха плакати, на които пише с големи букви "Права на човека".

Десетки протестиращи демонстрираха пред сградата на Централната гара, като легнаха на земята и имитираха задушения от полицай Ерик Гарнър.

По повод решението на съдебното жури президентът на САЩ Барак Обама заяви, че по традиция няма да коментира дела, по които се води все още разследване, но добави, че случаят с Ерик Гарнър отново изважда на яве по-големи проблеми, обсъждани и във връзка със случая във Фъргюсън и това са проблемите между малцинствата и полицията в Америка, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Обама припомни, че много малцинствени общности са обезпокоени, че правоприлагащите органи не работят с тях и не се отнасят с тях по справедлив начин.
По-рано тази седмица Обама нареди на специална комисия да прецени как да се подобрят връзките между полицията и малцинствените общности в САЩ.

За първи път полицаят Даниъл Панталео, за когото се твърдеше, че предизвикал смъртта на цветнокожия, проговори и каза, че не е имал намерение да навреди на Ерик Гарнър, предаде Асошиейтед прес. Той каза, че се моли за семейството на Гарнър и се надява, че то ще приеме неговите съболезнования.

Свекърът на Гарнър - Бенджамин Кар, заяви, че решението на съдебното жури е разрешително за убийството на цветнокожи и добави, че съдебната система не струва нищо.

Полицията на Ню Йорк твърди, че влошеното здраве на Гарнър е причина за смъртта му. Полицията пояснява, че полицаят Даниъл Панталео е принудил Ерик Гарнър да легне на земята, след като той е оказал съпротива при ареста си, припомня АП.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини