От х:

Днес в x:

Шефът на ДАНС ще бъде изслушан в парламента за акцията в Пазарджик

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев ще бъде изслушан на закрито заседание в парламента заради съвместната акция на агенцията и прокуратурата в няколко ромски махали в четири града в страната във вторник. Резултатите от нея са - над 20 задържани, седем от които за 72 часа. Те са обвинени в участие и организиране на група за проповядване на антидемократична идеология и пропагандирането на война.

Предложението за изслушването е на Българския демократичен център. По думите на шефа на Народното събрание Цецка Цачева уговорката е това да бъде първа точка в заседанието на депутатите днес.

Вчера прокуратурата и ДАНС дадоха съвместна пресконференция, от която стана известно, че задържаните не са пряко свързани с терористичната организация "Ислямска държава" - не са получавали финансиране, нито има конкретни данни някои от тях да е искал да се сражава за организацията.

Акцията е била подготвяна близо половин година, по думите на Писанчев, а Сотир Цацаров уточни, че осъществяването й е било планирано за първите десет дни на декември, но публикуването на съдебното разрешение за претърсване е наложила незабавни действия.

На пресконференцията бяха показани кадри от профилите във Фейсбук на задържаните, които според заместник-главният прокурор Борислав Сарафов свидетелствали, че арестували искали налагането на Халифат в България и възхвалявали "Ислямска държава".

Писанчев обобщи, че агенцията е провела акция по "генерална превенция" и че "това не е клетка на "Ислямска държава", но е можело да бъде".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини