От х:

Днес в x:

Уникална изложба с героите на Николай Хайтов откриват в Смолян

С Катя Паскалева по време на снимките на "Козият рог" , режисиран от Методи Андонов

Ретроспективната фотографска ИЗЛОЖБА "СВЕТЪТ НА НИКОЛАЙ ХАЙТОВ" ще бъде открита на 8 октомври 2014 г. от 18:30 часа в залата на Държавен архив в Смолян.

Фотоизложбата е посветена на 95-годишнината от рождението на академик Николай Хайтов (1919-2002). Експозицията с фотографии на прототипите от "Диви разкази" на Николай Хайтов ще остане до 28 октомври на разположение на родопчани.

Тя е подготвена от Фондация „Памет”, съвместно с известния художник-фотограф Иво Хаджимишев. Реализирана е под патронажа и с подкрепата на Министерството на културата.

Идеята за изложбата "Светът на Хайтов" е на неговия син Здравец. В нея могат да се видят много от прототипите на неговите "Диви разкази", снимки на неговото семейство, снимки от неговото детство и юношество. 


Изложбата "Светът на Хайтов"  представлява автентичен разказ в черно-бели кадри от личния архив на писателя. Реалните хора от Родопите са първообразите на героите на голяма част от разказите, описани от майстора на перото на гърба на снимките.

В експозицията има и творби на фотограф-художника Иво Хаджимишев правени в Рибново през 60-те години.

Пътувал съм с Николай Хайтов и съм свидетел как той събираше своите материали, каза в интервю за БТА художник-фотографът Иво Хаджимишев. Навсякъде, където отидеше, се събираше цялото село и той записваше историите на хората, спомня си известният български фотограф. Хайтов ме научи на простия живот, да не бъда сноб, научи ме как да общувам с хората, независимо от мястото им в обществото, каза още Хаджимишев.

 СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини