От х:

Днес в x:

Загиналите солдати в Хасковско - в националния регистър на военните паметници

Мемориалът на военната авиация в Узунджово влиза в националния регистър

Паметникът на загиналите руски войници в с. Славеево, община Ивайловград, е включен в Националния регистър на военните паметници, съобщават от областна администрация. За силно повредения и напукан паметник ще се търси финансиране за ремонт и възстановяване в първоначалния му вид.

В Националния регистър попаднаха още мемориала на военните летци в хасковското село Узунджово и паметната плоча на всички загинали във войните за национално освобождение, която се намира в харманлийското село Иваново. Военните паметници от областта в националния регистър са 145, само в община Хасково са 33. Включването им списъка означава, че за тях ще се полагат държавни грижи и ако е необходимо - финансиране, за да се пазят светините в добро състояние.

Решение за включване на новите паметници бе взето на заседание на Областната комисия „Военни паметници“, председателствано от и.д. областен управител Кадир Исов.

Областната комисия даде и разрешение за преместването на мемориална плоча от територията на бившето военно поделение в Харманли, понастоящем транзитен център за настаняване на бежанци, в градския парк. Разрешение за това е получено и от Министерство на отбраната. Положително бе и становището на комисията за финансиране ремонта на военния паметник в с. Черни рид, община Ивайловград, който е в окаяно състояние.
Със съдействието на Областна администрация Хасково Министерски съвет излезе с решение да предостави на Община Свиленград бивш военен имот от 33.7 дка, намиращ се в землището на с. Мезек, местността „Трите могили“. Това е необходимо за реализирането на проект „С богатството на миналото към активно бъдеще“ по ОП „Регионално развитие“.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини