От х:

Днес в x:

Зад полицейски кордон: Хасково въведе 30 лв. данък „забавачка“

Кметицата на с. Александрово тръгна да събира памперсите за бедна майка, а шефът на ОбС с видимо облекчение й дава своя

На конспиративно заседание зад полицейски кордон днес Общинският съвет в Хасково прие поредица от хаотични решения. Още преди началото, четвърт час преди 9, поне дузина униформени заклещиха входа на зала „Хасково“ и пропускаха само журналисти след представяне на служебна карта. Протестиращите майки, активисти на „България без цензура“ и „Евромайки“ останаха вън на студа с невръстните си деца.

Самото решение заседанието да е закрито за граждани бе гласувано в 9.20 часа по предложение на Тонка Койчева. Решението пък бе, че заседанието е „закрито за граждани, но открито за журналисти“, каквато формулировка в Правилника на ОбС няма. Там е посочено, че закрито заседание може да има, когато важни държавни или обществени интереси налагат това. (Тук явно съображението е, че децата на Хасково са заплаха за националната сигурност). При постъпване на предложение за закрито заседание „председателят поканва всички външни лица да напуснат залата“, пише в правилника. В днешния случай „външните лица“ за всеки случай бяха напъдени предварително. Но пък мощно викаха отвън „Оставка!“

Горещият картоф днес бе увеличението на таксите за детски градини. По предложение на Димитър Шалапатов се прие постоянна такса от 30 лева и 20 лева диференцирана, според дните, в които детето е било на градина. Така според съветника ще се запази досегашният максимум от 50 лв., а общината ще акумулира приходи. Кметът Георги Иванов светкавично пресметна ползите от това предложение и за първи път в живота си се съгласи с Шалапатов. Понеже нямаше промени в останалите кметски предложения, таксите за селата остават 45 лева, от които 15 лева постоянна такса, както и заплащането за предучилищните групи (5 и 6-годишните), за които ще се плаща по 3.30 лв. на ден за храна, без постоянна такса.

С приетото днес предложение на практика младите родители ще напълнят общинския бюджет, понеже средната посещаемост в градините е около 60-70 на сто от списъчния им състав. Но 100 процента ще плащат по 30 лева месечно.

Освен всичко друго това, което днес прие Общинския съвет, е данък, а не такса, коментираха юристи. Основната разлика между данък и такса е, че при последната е налице „престация под формата на услуга“. Иначе казано, таксата е заплащане на определена услуга. Формулирана по този начин, постоянната такса за детска градина в Хасково всъщност е данък. Данък „забавачка“. А въвеждане на нови данъци е изцяло и единствено в прерогативите на държавата и на никой друг, категорични са юристи. Само преди дни административният съд в Пловдив отмени „постоянните такси“ – виж тук. От общината в Пловдив преглътнаха това решение и обясниха, че тези 200 000 лв. по-малко в общинския им бюджет са капка в сравнение с 10-те милиона годишно, с които общината субсидира детските заведения. (Годишният бюджет на община Пловдив за 2014 е почти 4 пъти по-голям от 50-милионния хасковски - 189 млн. лв.).

Споменавам тези 10 милиона в Пловдив неслучайно. От обсъжданията в ОбС Хасково днес стана ясно, че общината е доплащала 450 000 лв. през 2011 година, 524 000 лв. през 2012-а, и е платила 833 924 лева за 9-те месеца на 2013-а. И намира тези суми за колосални и неприемливи. И понеже не може да плаща повече толкова много пари, иска родителите в Хасково да увеличат своя дял от издръжката на децата.

С приетото днес решение на практика се ощетяват многодетните млади семейства, защото намалението с 50 процента за второ дете се отнася само за присъствената част – 20-те лева. 30-те са си дължими.

Общинският съвет в Хасково днес на практика потвърди, че децата и младите семейства не са сред приоритетите й. Приоритетни остават асфалтът и бетонът.

Днешното решение за таксите със сигурност ще бъде атакувано в съда. Основанията са най-малко три. Първо – бруталното нарушаване на закона за местното самоуправление и забраната за достъп на гражданите преди да е взето решение за закрито заседание.

И друго: Иванчо е на 4 години, а Петко на 6 г. Ходят в една детска градина, в смесена група, хранят се на една маса, получават един и същи порцион, храната е приготвена на едно и също място – в „Дусман“. Майката на Иванчо плаща 1 лев на ден за храната, а майката на Петко – 3.30 лв.

Някой може ли да обясни това?

Разбира се, опитно юридическо око може да намери още десетки причини за съдебна атака на днешното решение. 

След гласуването на точка 5 за таксите, евромайките и столични журналисти раздадоха на общинските съветници памперси.

По-добре късно, отколкото съвсем без памперси.

Тодор Кръшков

Тези съветници гласуваха заседанието да е закрито, а майките да чакат отвън на студа
Някои съветници свенливо и незабелязано се отърваха от памперсите, като ги избутаха на пода
Памперси за всички, от сърце
Този памперс е по-голям, кметски
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини