От х:

Днес в x:

Кметът: Като не ви харесва, направете си градина. Майките: Оставка! (видео)

Близо 200 бунтовни майки и неколцина татковци поискаха днес оставката на кмета Георги Иванов пред сградата на общината. Дотам се стигна след безплодни разговори между градоначалника и шест от младите родителки, излъчени от събралите се на протест срещу поскъпването на таксите за детска градина. Според предложението на кмета те скачат от 50 на 70 лева месечно. Това предстои да се гласува на сесията на ОбС в петък следващата седмица.

Недоволстващите се събраха пред сградата на администрацията тази сутрин, а много от тях изразиха неволите си и разказаха за трудния живот. Поскъпване е прекалено голямо, при това няма никакво логично обяснение, единодушно бе множеството.

„Как се живее с 250 лева доход за семейство“, пита Теодора Петева, майка на три деца. Съпругът й е пенсионер по болест и получава едва 150 лева пенсия. Теодора пък е безработна и единствения й доход е от детските, които за трите деца са близо 100 лева. Едното от децата й е на градина, а останалите две са ученици, но и за тях трябва пари, разказва майката. „И сега парите не ни стигат, а като вдигнат и таксите в градините с 20 лева, съвсем ще изнемогнем“, коментира още тя.

Освен таксите, които плащаме за забавачките, постоянно се събират пари за различни неща, разказваха майките. Събирали се пари за настоятелство, за охрана на градината и всеки месец се налагало родителите сами да си носят тоалетна хартия, мокри кърпички, салфетки и други неща от първа необходимост. Така месечният разход за детска градина набъбвал.

След като изразиха недоволството си, 6 от майките влязоха в общината, където разговаряха с кмета Георги Иванов. Недоволстващите го засипаха с въпроси. „Защо таксите се увеличат с 20 лева? Децата ни ще получат ли по-добри условия? Градините в Хасково ще придобият ли европейски облик? С какво ще се подобри положението в забавачките с допълнителните 20 лева?“

„Аз съм на 30 години и градината, в която ходи детето ми, е в същото състояние, както когато аз ходех на градина“, заяви една от тях.

„Като не ви харесват условията, направете си градини“, невъзмутимо отвърна на нападките градоначалникът (виж видеото). Той добави, че има и алтернатива - вместо да дават децата на градини, майките да си ги гледат сами. „Като не работим, нали няма да плащаме данъци и общинската хазна няма да се пълни“, опонира Росица Чакърова, която е една от организаторките на протеста и инициатор на групата във фейсбук „Не на увеличаването на таксата за градина“.

Кметът Георги Иванов заяви, че повишението на таксите е неизбежно, тъй като всички разходи скачали. Той не посочи какво конкретно се е повишило, но уточни, че до септември градините в общината са задлъжнели с 500 000 лева за храна.

Разлютените майки обаче атакуваха градоначалника с построените часовници и висящата баба Яга, която е пред общината. „Значи общината има пари за бухали и баба Яга, а за децата няма“, разгорещиха се те. Напрежението в заседателната зала в общината се нажежи и някои от майките напуснаха срещата.

 

Минути след това отдолу се чу мощно: „Оставка!“.

Междувременно към множеството пред общината се бяха присъединили двама свещеници. „Аз съм баща на две деца и не съм съгласен таксата да се увеличи с 20 лева“, заяви свещеникът Никола Николов. Той призова всички граждани да подкрепят справедливия протест на майките, защото децата са бъдещето.

В крайна сметка градоначалникът не отстъпи от позицията си и обяви, че искането му за увеличение от 20 лв. остава и няма да оттегли докладната си. Недоволстващите майки пък се заканиха в събота от 13 часа да излязат на протест със студентите.

Анета Кутелова

Разширен репортаж от бунта на майките гледайте довечера по ЕТВ след новините.

Отец Никола Николов също бе против поскъпванто на таксата за забавачка
Теодора Петева (с черното)

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини