От х:

Днес в x:

Разкриха „шпионска” система за манипулиране на шофьорски листовки

За "страшни" нарушения при изпитите за шофьорска книжка алармира днес изпълнителният директор на ИА Автомобилна администрация Димитър Ганев.

Той разкри пред медиите как изпитващи и фирми за обучение на кандидат-шофьори са действали в синхрон относно манипулирането на теоретичните изпити. Проверката е започнала след сигнал, даден на 5 юли тази година.

Схемата е действала на територията на град София и в нея са замесени всички 19 изпитващи от бившата ДАИ, сега ИА АА.
Началникът на отдела Бойко Нинов е освободен и срещу него е започнато разследване от Прокуратурата. Петима от изпитващите са със спрени права да провеждат изпити и срещу тях е започнало дисциплинарно производство.

Схемата действа, като вместо кандидат шофьорите да получават чисти листовки, те получават предварително решени изпитни книжа. Това се получава след манипулиране на жребия, който се води в дена преди изпита.

Жребият определя кой изпитващ в коя фирма за обучение на автомобилни водачи да отиде. Той се тегли от картонена кутия, в която са сложени имената на всички изпитващи, като от нея представител на дадена фирма, която обучава шофьори тегли име на изпитващ, който на следващия ден трябва да отиде в тази фирма и да проведе изпита.
Кутиите обаче били с тайници, известни на представителите на обучителните фирми и така те са теглили удобен за тях изпитващ.

Изпитващият като получава запечатаните в плик листовки преди изпита отваря плика с макетно ножче и поставя белези върху правилните отговори, след което затваря плика, все едно нищо не е станало поясни Ганев. По този кандидат шофьорите решават листовките без проблем и преминават на практическия изпит - кормуването.

По думите на Ганев кандидат шофьорите за плащали по 1000 лв., за да могат да си уредят минаване на изпита. По думите на Ганев стана ясно, че е възможно такива изпити да са минавали кандидат-шофьори на автобуси и камиони. Той посочи, че фирмата, която е извършвала най-много нарушения е на бивш кадър на ИА АА и се казва Бомар Ауто.

Като мерки, които се предвиждат са още от следващата година всички листовки да бъдат решавани на таблети, посочи изпълнителният директор на ИА Автомобилна администрация.
Иначе в момента всички изпити в София град се провеждат от изпитващи от централната администрация на Изпълнителна агенция Автомобилна администрация.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини