От х:

Днес в x:

Идва краят на компотите по автобуса

Вижда се краят на отколешната българска практика за евтина доставка на зимнина от провинцията за столичани по автобуса.

Резачката на традиционното пращане е заложено в готвените промени в Закона за автомобилните превози, които гласува вчера кабинета. Според тях глоба от 1000 лв. чака всеки водач на автобус, който приеме доставка на багаж, без придружител в превозното средство. Тройно по-висока е предвижданата санкция за този, който е разпоредил или допуснал извършването на подобен превоз.

За готвените промени зевзеците се шегуват, че след влизането в сила на мерките ще пострадат най-много столичани и студентите. Изпращането на буркани по автобуса от роднините в провинцията е честа практика до сега. За цял кашон със зимнина шофьорите взимат за доставката с автобус по около десетина лева. Ако подобна пратка тръгне по куриерска фирма, за доставка „ от врата до врата“, цената е около 20-30 лв. Предвид чупливостта на стоката обаче, изпращачите ще трябва да си предвидят и сума за застраховка, с която цената съвсем ще набъбне.

Иначе промените си имат и много сериозна мотивация. Те се правят предимно, за да се повиши сигурността в транспорта след атентата в Бургас. Хасковските превозвачи обаче  обявиха санкциите за крайни. „По принцип не съм против тези мерки, но глобите са изключително високи от гледна точка на стандарта на живот в България.“, коментира Красимир Ангелов, който е собственик на една от превозваческите фирми в Хасково. По думите му шофьорите в региона взимат около 700-800 лв. месечна заплата и едно своеволие от тяхна страна би им коствало много.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини