От х:

Днес в x:

333 гайди от Родопите покориха Световните рекорди "Гинес"

Снимка:Дарик нюз

На 16 май в НДК в София се проведе уникалното-концерт на 333 родопски Каба гайди, организирано от Фондация „Изкуството да живееш”.

Над 4 хиляди българи и чужденци станаха свидетели на неповторимото звучене на стотиците български гайдари, които бяха обединени от голямата идея – да поставят планетен рекорд и да бъдат увековечени в книгата „Световни рекорди на Гинес”.

Стотици гайдари от цялата страна се събраха в столицата, за да свирят в унисон на една от най-големите сцени на България.

Автобуси от Смолян, Пловдив, Девин, Чепеларе, Широка Лъка, Момчиловци, Варна, Плевен и София прииждаха в столицата за уникалната идея.

Гайдарите изпълниха сцената на Зала №1 в НДК, а Костадин Илчев – ръководител на „101 каба гайди“ и Детските гайдарски състави при Народно читалище „Христо Ботев-1871“ в Смолян - беше човекът, който сплоти участниците и благодарение, на който малки и големи гайдари се наредиха един до друг и изпълвайки от край до край голямата сцена, извадиха гайдите. Най-малкият участник беше 9 годишен, а най-възрастният -80 годишният бай Стою Чонгаров.

Когато завесите се отвориха и гайдите засвириха, хилядната публика затаи дъх, за да послуша уникалното и величествено звучене на 333 каба гайди, което звуча точно 9 минути и 13 секунди според регламента на „Гинес”

Никога до този момент в света толкова много гайди не са свирили заедно на една сцена.   

Неповторимо е! Идеята за постигане на световен рекорд бе осъществена.

За да бъдат признати като рекорд, в публиката беше и журито- доц. Георги Петков-преподавател по Музикални фолклорни изкуства в Нов български университет, композитор и диригент, и проф. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Журито гарантира за качеството на инструментите, състава, броя на изпълнителите, качеството на изпълнението и всички останали компоненти, които са необходими, за да бъдат вписани 333 каба гайди в Книгата за рекорди на Гинес.

Силното желание, стремеж и цел на участниците беше подкрепено от цялата страна.

Това е едно голямо събитие и гордост за България, за Родопите, за Смолян и най-вече за нас – българите. Отдадеността и любовта към каба гайдата бе призната завинаги!

Признат бе и приносът на 116 гайдари от Народно читалище „Христо Ботев-1871“ гр. Смолян с художествени ръководители Костадин Илчев и Красимир Узунов, които съставляваха най-голямата част от участниците в рекорда на Гинес - повече от една трета.

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини