От х:

Днес в x:

Университетски стандарт за хасковската болница

В ОАИЛ стигнаха нивото на университетските болници

Само преди часове, здравният министър Десислава Атанасова даде университетски стандарт за областната болница в Хасково. Отделението което получава най-високото 3-то ниво на компетентност е ОАИЛ/Отделение по анестезия и интензивно лечение/. Това е най-високото равнище на качество в българската болнична помощ и се дава по традиция само на университетски звена-болници към медицински ВУЗ-ове, академии и пр.

Хасковският ОАИЛ е единственото отделение в областта, което притежава такова ниво. Другите отделения, включително и в останалите болници от региона, са от второ, а някои и от първо/най-ниско/ ниво на компетентност.

Взимането на третото ниво бе стратегическа цел на ръководството на МБАЛ от много време. Тя стана факт след като от началото на 2012-та година започна масирано завръщане на анестезиолози в хасковската болница и назначаване на нови, включително и от лечебни заведения извън региона. Точно преди година, анестезиолозите бягаха ударно от МБАЛ до степен, да остане отделението само с 3-ма специалисти. Това постави под въпрос съществуването му, защото за второ ниво на компетентност се изискваха 4-ма специалисти, а първо ниво за Интензивно просто няма. Сиреч, трябваше да се закрива.

В момента в хасковската реанимация работят 8 лекари със специалност плюс още 5-ма специализанти. Отделението се сдоби с нова техника, а капацитетът му бе разширен до 10 легла.

Повишеното ниво на компетентност има и чисто финансов аспект за болницата. Сега всеки преминал през ОАИЛ носи по 500 лв на ден за лечебното заведение, като това е целева субсидия от бюджета. Това няма връзка с финансирането на съответната клинична пътека по която се лекува пациента.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини