От х:

Днес в x:

Поощряват първите 10 блока в Димитровград, включили се в програмата за безплатно саниране

Първите 10 регистрирани етажни собственици от Димитровград ще получат благоустрояване на пространствата

Остъклените с винкели тераси на панелните блокове трябва да се сменят с дограма. Не се налага обаче премахването на заградените тухлени тераси с дограми по блоковете. За терасите, които са запазени във вида от създаването на блока, дали да се променя вида им или не, ще имат думата специалисти.

Това стана ясно на среща с домоуправители от Димитровград в препълнената зала "Гросето", на която присъства депутат от ГЕРБ Делян Добрев. Той даде разяснения по програмата за безплатно саниране на жилищни сгради, която стартира от февруари.

117 са блоковете, които имат право да кандидатстват, съобщи кметът Иво Димов. Това са общо 390 входа и над 7 000 обитатели.

За първите 10 блока, които се включат в програмата за безплатно саниране, от Общината предлагат бонус - подобряване на пространство през жилищните сгради - пейки, лампи, кошчета и др., обяви кметът. Той последва примера на своя колега от Бургас Димитър Николов, дал идеята за стимулиране на най- активната етажна собственост.

Осигурен е ресурса за първата година от програмата за безплатно саниране в България - 1 мирд. лева, припомни Добрев. Сумата е обща и няма да се разпределя по Общини. Затова всичко зависи от активността на гражданите - етажната собственост и на Общината, каза депутатът.

Окончателните формуляри по програмата ще бъдат готови в началото на февруари. Кандидатстването ще става в Общините, където ще се подават заявления за включване в безплатното подобряване на фасадите на блоковете.

Преди старта предстоят няколко стъпки, които желаещите да обновят панелните си блокове могат да направят - регистрация на сдружението на етажната собственост по Търговския закон, като то трябва да стане след като бъде проведено събрание на живеещите. Регистрира се един блок, а не отделни входове, каза Делян Добрев.

Срещата с кмета Иво Димов и депутата Делян Добрев препълни зала "Гросето"

За да улесни гражданите, от идната седмица Община Димитровград ще предоставя на гише №1 в центъра за обслужване на гражданите типовите бланки, които ще се използват за регистрация на сдружението. Те ще бъдат публикувани и в електронен вариант и на сайта на Общината. Пак там ще бъде публикуван и телефон, на който димитровградчани могат да задават въпроси свързани с регистрацията.

След регистрацията на сдружението на етажната собственост се провежда второ събрание, на което с 67% от гласовете на обитателите се взема решение за кандидатстването по програмата за безплатно саниране. След това идва ред на заявлението за участие в проекта.Тук приключва ангажимента на етажната собственост в програмата.

Когато бъде одобрено участието на даден блок, се сключва договор с Общината. Няма да има отказ на желаещите да обновят жилищните си сгради, но парите няма да стигнат за всички, призна Добрев.

Кметът Иво Димов призова за активност обитателите на панелните блокове

Ангажиментите на кмеството са да стартира няколко вида процедури - за енергийно обследване и констуктивно становище на блока, избор на изпълнител за проектиране и извършване на ремонтните дейности, избор на фирма за строителен надзор и сред края на санирането - избор на фирма за енергиен одит.

Ремонтът предвижда изолация на панелния блок, подмяна на дограма, топло и хидроизолация на покрива и ремонт на асаньора, ако се налага. Най-важното, според Добрев, което ще се направи е укрепване на сградата с цел удължаване на нейния живот.

Присъстващите се интересуваха и какво се случва с вече санираните апартаменти в блока, ако жителите му решат да се включат. Според Добрев, ако енергийния одит е препоръчал по-дебел слой изолация върху вече съществуващата ще се слагат нови плоскости. Там където дограмата е кафява, а общия облик на блока е бял - ще се залепи фолио, коментира Добрев. 

При ремонта приоритет ще се дава на местни строителни фирми, като процедурата ще движи Общината. Детайли по програмата все още се уточняват, стана ясно на срещата.

Домоуправителите се интересуваха какво се случва с остъклените с винкели тераси и вече санираните апартаменти

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Дя
    Дядо Коледа
    6 0
    16:12, 13 яну 2015
    На най-активните - честито!
  • 2
    Iv
    ivanko panelata
    4 -2
    16:30, 13 яну 2015
    Делян4о да отиде при Хасковския кмет на него да обясни!!!
  • 3
    Си
    ситнилски
    6 -4
    17:47, 13 яну 2015
    При кмета той ще отиде само ако включат и кмета в далаверата И понеже кмета е ПЕКАН в тия истории не отиват защото знаят че ------ Е сега покрай това саниране делянчо ще се оправи я в черноморието я в бояна я в боровец с имотче разбира се Усещате ли как пламенно ни ПРИЗОВАВАТ едва ли не с бъклици Да се чудиши маеш Ех пусти далаверки и особенно пък когато насреща си имаш ГЛУПАЦИ
  • 4
    St
    stoyan_1421166819
    4 -4
    18:29, 13 яну 2015
    Stiga ste drankali gluposti!Na vas ugodiya nyama!
  • 5
    Ре
    реалист
    3 0
    22:31, 15 яну 2015
    Първо нека всеки да се замисли,колко безплатни неща е получил за последните 25 години и после ''да се санира безплатно''.
  • 6
    Оо
    ооох
    0 0
    10:53, 17 яну 2015
    А какво ще се направи за т.нар. Архитектурни паметници в центъра на града???
  • 7
    Бо
    боятнастана
    1 0
    12:11, 19 яну 2015
    Безплатно е само сиренцето в капана за мишки.не бъдете мишки!!!

Видеа по темата

Още новини

Последни новини