От х:

Днес в x:

Токът ни по-скъп от френския. Вестниците в събота

„24 часа": Токът ни по-скъп от френския, а газът - най-солен в Европа

Електричеството за домакинствата у нас излиза по-скъпо, отколкото във Франция, Финландия, Гърция или дори супербогатия Люксембург.

Това се получава от сравнение на цените на тока в ЕС, направено от Евростат чрез т.нар. стандарт на покупателната сила - PPS (Purchasing Power Standart). При него се елиминира влиянието на ценовите разлики в отделните страни заради различното ниво на Брутния вътрешен продукт. PPS е условна валута, при която една единица купува еднакъв обем стоки или услуги във всички страни.

Така се оказва, че 100 киловатчаса енергия у нас струват 18,65 PPS при средно 17,08 за ЕС.

Абсолютните цени, които са използвани от Евростат за сравнението, са към второто полугодие на 2010 г., но те се различават незначително от актуалните.

„24 часа": Яне пита на кои лица е опростил 500 хиляди лева експрезидентът

60 депутати са се подписали под искане за анкетна парламентарна комисия, която да проучи "принципите, нормативните основания, реда на действие и фактическите обстоятелства", при които досегашният президент Георги Първанов и вицето му Ангел Марин са упражнявали правото на помилване, на опрощаване на несъбираеми държавни вземания и даване и възстановяване на българско гражданство.

Парафите са на избраници от РЗС, ГЕРБ и независими, каза инициаторът Яне Янев. Извинявам се на Синята коалиция - и те искаха да се подпишат, но вече бях внесъл проекта, така че броя и техните гласове, каза лидерът на РЗС.

„Труд": Грози ни пак газова криза

България е заплашена от нова газова криза, подобна на тази в началото на 2009 г. Този път причината не е конфликт между Москва и Киев, а лошото време, което принуди много страни да черпят повече синьо гориво от предварително договорените с "Газпром" количества. Украйна "смуче" до 35 млн. куб. м дневно над договореното, а България успява да се вреди с до 4 млн. куб. метра отгоре. Москва обяви, че не може да подава повече газ, което принуди доставчика "Булгаргаз" и транзитьора "Булгартрансгаз" да разпрати писма до абонатите, че количествата им ще бъдат ограничени до размера на заявките, които имат.

„Труд": Георги Първанов: ГЕРБ издигна насилието в ранг на държавна политика

От "Това е истинският лидер!" до "Търси си човекът място под слънцето и си мисли, че е единственият!" - такива бяха коментарите в левицата на намеренията на президента (2002 - 2012 г.) Георги Първанов да се бори за обновлението на партията, която оглавяваше, преди да влезе на "Дондуков" 2. По-голямата част от критиците не искаха да бъдат цитирани.

Първанов даде пространно интервю пред Би Ти Ви, в което разкритикува наред правителството, премиера и приемника си в БСП Сергей Станишев. Всъщност в ефир Първанов не каза нищо пряко за Станишев, но спомена, че в намерения да се коалира с ГЕРБ би трябвало да бъде "заподозрян този, който е докарал нещата до 40 депутати в Народното събрание."

„Стандарт": Диагнозата за българите: Пестим и мързелуваме

Българите предпочитат да пестят и живеят от лихви, вместо да работят. А мързелът пречи на държавата да излезе от кризата. Диагнозата бе поставена по време на заседанието на правителството в сряда. Според финансовия министър Симеон Дянков през 2011 г. населението е спестило рекордните 4 млрд. лева, като само за декември в банките са дадени 768 милиона. Цели 800 хиляди семейства пък кътали влогове. Точно 112 431 са депозитите над 40 000 лева на домакинства, сочат данните на БНБ. "Много хора ги направихме богати с отчуждаването на имоти заради магистралите", добавя Бойко Борисов. "Свикваш, всеки месец отиваш и си взимаш лихвичката и колкото - толкова. Но в същото време, когато попиташ тези хора навън, те казват: Бедни сме, ужасно мизерстваме", ядосва се пред министрите Бойко.

„Стандарт": Бартер за Шенген

Подкрепа за членството ни в Шенген получи България от премиера на Долна Австрия, но в отговор провинцията чака ускоряване на проекта "Горна Арда". Това стана ясно след срещата на премиера Ервин Прьол с колегата му Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев.

След дълги спорове между НЕК и турския "Джейлан Холдинг" в проекта бе включена компанията ЕВН, която е базирана в Долна Австрия.

„Монитор": Скобата настига паяка

Глобата за скоба в синята зона в столицата може да стане 29,90 лева, колкото е таксата за репатрирането на колата с паяк, научи „Монитор" от висш общинар на „Московска" 33. Високата санкция ще бъде налагана на шофьорите, чиито автомобили останат заскобени за повече от 2 часа в „квадратчето" за платено паркиране. Това е една от мерките за затягане на контрола в синята зона, които се обсъждат в Столичната община. Окончателните промени в концепцията за паркиране ще влязат за гласуване по комисиите на градския парламент в понеделник.

„Монитор": Майка подхвърли бебе в найлонова торба

Новородено момиченце на по-малко от ден беше изоставено от майка си в коридора на областната болница в Ямбол в четвъртък.

Лекарите намерили малката госпожица към 16 ч. на пейка във вътрешно отделение на клиника „Свети Панталеймон".

В момента Мария, както я кръстили докторите от болницата, е настанена в неонатологичното отделение и е поставена в кувьоз без опасност за живота.

„Монитор": Парното мина и на мазут

В 22 часа в четвъртък вечер „Топлофикация - София" е получила нареждане да намали консумацията си на газ и да мине частично на мазут. Нареждането е било дадено от спешно сформирания към Министерството на икономиката и енергетиката оперативен щаб, след като е станало ясно, че доставките на руския газ към България са паднали с 30 на сто.

„Сега": Детската градина става задължителна за 4-годишните

Детската градина да стане задължителна за всички деца на 4-годишна възраст. Това обсъжда работната група, която подготвя новия закон за училищно образование. Идеята вероятно ще бъде записана в проекта, съобщиха експерти от групата пред "Сега".

Новият закон за училищно образование се подготвя от екип на министерството на образованието и според последните уверения на министър Сергей Игнатов трябва да влезе в Министерския съвет този месец. Според мотивите за промяната така ще се осигури най-добър равен старт, тъй като двете години предучилищна подготовка се оказват недостатъчни за рисковите групи - децата от социално слаби семейства и от етническите малцинства. Вносителите очакват в детската градина тези деца да наваксат с владеенето на езика и други умения, необходими при постъпване в училище.

„Дума": Дянков измисли 800 000 богати домакинства

Около 800 хиляди семейства в България имат влогове със суми от 50 до 200 хиляди лева. Този "факт" съобщава на редовното правителствено заседание на 1 февруари вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, както става от официалната стенограма на Министерския съвет. Думите му идват като завършек на негова тирада, в която обяснява, че българите вече спестяват повече, за което е допринесъл добрият икономически климат в страната.

Справка на ДУМА обаче в официалния сайт на БНБ обаче показва, че вицепремиерът откровено лъже и направо си измисля пред своите колеги. Последните данни на БНБ от септември 2011 г. показват съвсем различна картина на влоговете в България.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини