От х:

Днес в x:

Дървата ни – за Гърция, няма и брикети

Масов износ за Гърция е сред причините в Хасково трудно да се намират дърва за огрев в най-големите студове. В южната ни съседка тонът се харчел над 100 евро и по-големите фирми ги изнасяли с тирове. В складовете в Хасково пък най-често се продавали дърва от Северна България.

Проверка на Haskovo.net установи, че на много места дърва за огрев няма. Там, където се намират пък, не разполагат с транспорт. „Камионът ни се счупи. Вижте в какво състояние са улиците. Как да закараме дървата до дома на клиента?“, попитаха риторично от фирма „Тера Трейд“, чийто склад е срещу „Мануела“. Там имаха дърва, но хората ги товареха в багажниците на леките си автомобили. Брикети пък няма от близо две седмици, откакто няма доставки от „Брикел“ - Гълъбово. Сред местните търговци на твърдо гориво се говори, че поради миньорската стачка е бил прекъснат производственият процес, което довело до замръзване на инсталациите.

В складовете се намират донбаски въглища, които, освен че са по-скъпи, не са особено подходящи за печката вкъщи.

Жителите на селата пък са в отчайващо положение. След като миналата година общинският съвет не гласува преференциалните цени за местните, мнозина от тях останаха без дърва. Някои от кметовете, които са събирали пари, са ги върнали на хората и сега всеки се спасява поединично. Други селски управници пък поръчали дърва от частни фирми, които през есента на миналата година вървели по 55 лева за кубик. Повечето хора обаче си купили по 3-4 кубика, които поради тежката зима вече свършили.

Цената на дървата скочи и в градските складове. През лятото те се харчеха по 135 лева за тон, през есента бяха увеличени на 140 лв., а от началото на годината вече почти навсякъде са по 144 лева.

Цената на брикетите е 230 лева за тон, но почти ги няма по складовете. Донбаските въглища са по 360 лева за тон.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини