От х:

Днес в x:

Първомайци доволни от среща в Румъния

11 ученици от СОУ "Проф. д-р Асен Златаров“ и техните ръководители се върнаха от румънското градче Халмеу, където бяха на работна среща на партньорите по проект „Капка вода за бъдещето“. Ръководители и ученици от 5 държави – Румъния, Турция, Португалия, Франция и България са обсъдили и набелязали дейности за запознаване на учениците с възможностите за използването на водата.

Една от учителките -  координатор Весeлина Танева- сподели, че атмосферата създадена на срещата е била изключително позитивна и зареждаща, партньорите са много отворени, ентусиазмът е завладял присъстващите. А най- хубаво е било когато са получили поздравления за представянето на българските деца, за нивото им на знание на английски език и способността им да водят разговори.

Докато координаторите от различните училища са обсъждали плана и дейностите, децата са били разпределени в 6 международни групи, всяка от които е трябвало да представи рисунка на различна тема, свързана с водата. След това участниците в проекта са презентирали своето училище, град и държава. Цветелина Петрова- ученичка от 11а клас е представила нашата група, като единствено тя се е справила без помощта на учител.

Сега предстои изработването на карта на България с маркиране на минералните извори. Българските деца са пожелали да се включат и в изработването на сайт по темата за водата. Тази дейност е била възложена на френските партньори, но са приели съдействие и от на нашите ученици.

Румънските домакини са поднесли подаръчета на всички гости – гривни за момичетата и национални шапки за момчетата. А Кристияна Сиракова и Тони Тунчева са ги поздравили с една от най-популярните български песни – „Вода“.

Проектът „Капка вода за бъдещето“ ще бъде изпълняван в рамките на две години. Той е финансиран от Европейският Съюз, съгласно програма "Учене през целия живот", секторна програма Коменски. Партньорите имат за цел да запознаят учениците,а чрез тях и обществото с ролята на водата и необходимостта тя да бъде запазена. Важно за участниците е, че по този начин те се докосват до различни култури и традиции и развиват способностите си за комуникация.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини