От х:

Днес в x:

Българите са "особен тип славяни". Преглед на националния печат

„Труд": Новият шеф на НОИ: Възрастта за пенсия да расте с продължителността на живота

Бисер Петков е новият управител на Националния осигурителен институт (НОИ). Парламентът го избра с 91 гласа "за", 3 против и 22 "въздържали се". Предложението дойде от ГЕРБ и бе обявено в началото на пленарния ден от шефката на парламента Цецка Цачева.
В подкрепа на преподавателя от УНСС гласуваха депутатите от ГЕРБ, "Синята коалиция", "Атака" и независими. От БСП и ДПС се въздържаха, въпреки че Петков може да мине и за техен кадър - той бе зам.-шеф на Комисията за финансов надзор с ресор пенсионните фондове по време на тройната коалиция. А при дебатите от опозицията не пестяха похвали за качествата му.

„Стандарт": Хокат Тотю за пенсиите

Увеличение на всички пенсии още през януари 2012 година обеща социалният министър Тотю Младенов. Очакванията са в бюджета за следващата година да има повече средства за увеличаване на доходите най-вече на пенсионерите. Министър Младенов подкрепи тезата на финансист №1 Симеон Дянков, че още в началото на следващата година ще има скок в доходите на хората, защото е налице финансова стабилност на държавата. "България изкара една тежка икономическа криза последните две години и въпреки това успяхме да увеличим минималната работна заплата от първи септември и вдовишките пенсии, които хората вече си ги получават с пенсиите от 7 септември. От 1 януари се надявам да има достатъчно средства за всички доходи, включително и доходите на пенсионерите" коментира в с. Русокастро, община Камено социалният министър. Няколко часа по-късно обаче премиерът Бойко Борисов размаха пръст на Младенов за изказването. "Обадих му се и му казах друг път да не съм го чул да се изказва преди решение на Министерски съвет", обясни Борисов от стадион "Васил Левски", където участва в благотворителен мач между звездите на българския футбол и техни колеги от чужбина, организиран от MTG Group.

„24 Часа": Цветанов обнадежден за влизането ни в Шенген на 22 септември

Обнадежден съм, че решението за членството ни в Шенген ще удовлетвори както България, така и Румъния, а и страните от ЕС. Това заяви на пресконференция вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов след вчерашната конференция в Брюксел.
Дали ще влезем в Шенген, ще се разбере на 22 септември на Съвета на министрите на вътрешните работи.

„Дума": Президентът: Нуждаем се от активна енергийна дипломация

Идеята България да се присъедини към унгарската инициатива за широка регионална газопреносна мрежа има своята логика в търсенето на повече буфери срещу бъдеща криза. Това заяви президентът Георги Първанов на съвместна пресконференция с държавния глава на Унгария Пал Шмит, който е на официално посещение у нас.
По думите на Първанов, първата цел е да се открият повече източници, да се осигурят повече трасета за пренос на газ от Изток на Запад, включително през нашия регион. "Ние се нуждаем от активна енергийна дипломация, защото виждаме, че "Северен поток" вече тръгна. Русия активно работи една голяма част на природния газ на Средна Азия да бъде насочен към Китай, Индия и други страни", посочи Първанов.

 „Новинар": Българите са "особен тип славяни"

Българите сме по произход нещо средно между славяни и средиземноморци. Това показват резултатите от генетичното проучване "Характеризиране на антропо-генетичната идентичност на българския народ", извършено в продължение на две години съвместно от български и италиански учени. Проучването беше представено в четвъртък от шефа на Института по микробиология към БАН Ангел Гълъбов. В рамките на изследването са били включени над 850 българи и българо-мохамедани. Тяхното ДНК е било сравнено с това на други 57 европейски популации. В проучването не са били включени роми, етнически турци и евреи, уточниха от екипа.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини