От х:

Днес в x:

Иван Панайотов: Като кмет ще ми е по-трудно, но Хасково има нужда от промяна

Иван Панайотов

Визитка

Иван Панайотов е роден в Хасково през 1958 година. Учи в тогавашната Руската гимназия, а през 1982 г. завършва Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, специалност „Руска филология”.

Работа като учител започва първо в ТВУ с. Динево, година след това – в бившето си училище, което вече е СОУ „Любен Каравелов” като преподавател по руски език. През 1990 година става негов заместник директор.

През 1991 година започва работа в инспектората по образование като експерт по руски език. Става последователно организационен експерт, шеф на организационния отдел, а от 2006 година е началник на регионалния инспекторат по образование.

Високо ценен като професионалист в министерството на образованието, особено впечатление правят неговите разработки за въвеждането на системата за външно оценяване в училищата. Участва и в разработването на учебните планове в МОМН.

Женен, има дъщеря.

Издигнат за кандидат кмет на община Хасково от партия ГЕРБ.

Иван Панайотов,

кандидат за кмет на Хасково

- Господин Панайотов, удобен ли е столът на шефа на образователния инспекторат?

- Не бих казал, че е много удобен. Когато става дума за 25 000 ученици, 2500 педагози, хиляди родители, баби и дядовци, които във всеки един момент са недоволни от нещо, столът понякога е доста горещ. В системата на образованието, както впрочем и навсякъде другаде, срещаш голяма съпротива, когато се опитваш да направиш нещо по-добро.

- Затова ли искате да смените този стол с кметския?

- Давам си ясна сметка, че там ще е далеч по-трудно. В община Хасково има много неща, които спешно се нуждаят от промяна. Смятам, че това го виждат всички.

- Щом кметският стол е по-горещ, какво ви мотивира да приемете предложението на ГЕРБ?

- Не съм приел предложението спонтанно. Дълго мислих. На пръв поглед наистина – всичко ми е наред, би трябвало да съм доволен от положението, харесвам работата си. След месец ще подпиша договор за изпълнение на образователен проект с финландски колеги на стойност 35000 евро, който е класиран на първо място в България. Аз доста пътувам – и в страната, и в чужбина. Гледам и няма как, неизбежно сравнявам с Хасково. И изводите съвсем не ми харесват. Но не е необходимо да ходим далеч, вижте училищата и детските градини в съседния Димитровград например. Имат европейски вид. Или пък в Свиленград, и те са на добро ниво. А в Хасково? На нас какво ни липсва. Като по-голям град не би ли трябвало да имаме и по-големи възможности да се погрижим за децата си? Непрекъснато обвиняваме учениците, че не четат, не се интересуват от науката, изкуство, култура, а в същото време сме ги оставили да учат в бази, занемарени от години.

Ето например един проблем, който съвсем скоро ще удари Хасково – въвеждането на задължителна предучилищна подготовка за 5-годишните. Правителството даде двегодишен период на общините да се подготвят, а първата година почти измина. На практика това означава по-голям капацитет на детските градини и училищата.

А в Хасково, както виждам, нищо не се прави по въпроса. И когато ни връхлети този проблем, ще вдигаме рамене. Но по-важното е, че децата ни няма да се учат и възпитават при здравословни и съвременни условия. А те са нашето бъдеще. Но да не цитирам лозунги.

- Мнозина смятат, че Хасково е чист, подреден град.

- Не смятам за редно един кмет да се хвали, че градът му е чист, подреден, добре осветен. Ами че нали това му е всекидневната работа, затова му плащаме. Това би трябвало да се подразбира от само себе си. Ако не се ремонтират улици, паркове, алеи, ако не се чисти, за какво тогава получават заплати в общината и за какво харчат парите ни?

Смятам, че един кмет трябва да се хвали с други неща, със стратегически постижения. Защо например да нямаме висше учебно заведение? С какво сме по-назад от Габрово, Кърджали, Сливен, където има филиали на ВУЗ-ове?

Намирам, че сегашното управление на общината просто не проявява интерес към тези основни приоритети. Явно не ги интересува.

- Нека се върнем към вашата кандидатура. След като стана ясна, форумите в интернет завряха. Хората си задават доста неудобни въпроси. Например – протеже на НДСВ ли сте?

- Това пък не знам кой го измисли. И защо точно на НДСВ? Никога не съм бил член на тази партия. Всъщност, за да изчистим въпроса, в живота си съм членувал за кратко единствено в СДС, и то не в годините, когато бяха на власт. Оттогава не съм бил в никоя партия.

- Каква марка джип имате?

- Какъв джип?

- Въпросът пак е взет от форумите. Някой беше написал „Панайотов да си признае кой му даде джипа”. Та кой ви даде джипа и каква марка е?

- Това пък кой го измисли? Никога не съм имал джип, нито личен, още по-малко пък служебен. Дори, да си призная, никога не съм сядал зад волана на джип. Някой вероятно ме е видял в такъв автомобил и е решил, че е мой. Ще трябва да го разочаровам.

- Ясно. Друго съмнение във връзка с вашата кандидатура е липсата на управленски опит от такъв мащаб. Знаете ли например какво е бюджет?

- Разбира се. Училищата в региона отдавна са на делегирани бюджети. В тях, освен сумата за издръжка на всеки ученик, има и целеви средства за подобряване на материалната база и за дълготрайни материални активи. Общинският бюджет, разбира се, има по-сложна структура, но принципът е същият.

Основното, според мен, е не да се оплаква човек от липса на приходи, а да се работи за привличане на средства. Много важно е взаимодействието с общинските съветници, с депутатите, с държавната власт. Ключовият момент е да ти имат доверие – че не крадеш, не вършиш злоупотреби, не облагодетелстваш някакъв приятелски или какъвто и да е кръг. Това са принципни положения.

- Но вие вероятно твърде малко разбирате от строителство, ремонти, текуща поддръжка на градската среда, каквито са основните задължения на една администрация.

- Нали не си представяте, че добрият мениджър разбира от всичко? Добрият мениджър създава добър екип от експерти, всеки от които е професионалист в дадена област. Това е печелившият подход.

Ако един кмет е строител, нормално е да е пристрастен към строителството. Аз, признавам си, вероятно ще съм пристрастен към проблемите на образованието, не само защото съм от системата, а защото се отнася до децата ни. Но няма да допусна това да е за сметка на останалите ми задължения.

- Обвиняват ви в конформизъм, че изпълнявате заръки на шефовете, затова сте се задържал толкова години на този пост.

- Какво може да се отговори на подобно обвинение? Ако съм бил маша в ръцете на някои от управляващите, нали следващите щяха да започнат чистката с мен? Нека този, който твърди, че някога съм бил маша в нечии ръце, го докаже, или най-малкото да посочи поне един конкретен пример. Аз твърдя категорично, че няма такъв случай.

- Как ще убедите бизнеса да застане зад вашата кандидатура? Вие сте професионалист, наистина, но в съвсем друга сфера.

- Възнамерявам да направя няколко прости неща. Първо – открити, честни и прозрачни процедури за търгове и конкурси. Смятам, че бизнесът има най-голяма нужда от това – ясни правила на играта. Когато една обществена поръчка например е проведена честно и публично, ползите са две. На първо място фирмите ще се стремят към качество и ефективност в работата си, тоест – ще инвестират в нови технологии, в специалистите си. Второ – печелят хората в общината, които ще получат качествена услуга на възможно най-ниската цена. Спомняте си, че при последните търгове за магистрала „Тракия” бяха спестени десетки милиони.

Второ – много е важно и какви хора работят в администрацията. Зле подготвените нямат място там, защото вредят и на бизнеса, и на гражданите като цяло.

Тук правилото е – компетентни, делови и усърдни служители.

- Въпреки това повечето бизнесмени май биха предпочели за кмет човек от своя бранш?

- Това сякаш е една наложена през последните години представа за кмет, която лично аз не одобрявам. Наложи се една примиренческа позиция: „Краде, но и прави”. Това не е патент на Хасково, и в други общини е така – предприемачи за кметове. Практиката обаче показа, че след няколко години този предприемач започва да идентифицира общината със собствената си фирма и да се разпорежда с нея като с частна собственост.

Какво да се прави, човекът е слаб, има крехка природа, трудно устоява на изкушенията. Не оправдавам никого, само се опитвам да си обясня нещата. Затова в уредените държави преодоляват това с налагане на ясни правила, публичност, откритост на процедурите. Това е рецептата срещу корупцията.

Между другото, с това си обяснявам и номинацията ми за кмет от ГЕРБ – волята да се смени досегашният модел „кмет предприемач” с „кмет мениджър” без интереси в бизнеса, който да не бърка в кацата с меда.

- А как ще отговорите на вече появилите се обвинения, че ще сте маша в ръцете на ГЕРБ?

- Мисля, че вече отговорих отчасти на този въпрос. Вярно е, че в някои отношения един кмет е по-независим от министър, дори от депутат. Но пък от друга страна е зависим от Общинския съвет. Както знаете, по закон ОбС определя политиката за развитие на общината, кметът само я изпълнява. Ако бъда избран за кмет, това ще означава, че ГЕРБ ще има достатъчен брой съветници в новия Общински съвет и ще може да налага определени решения. Ако това имате предвид под зависимост. Но пък това би означавало в крайна сметка зависимост от волята на гражданите.

Ако пък ме питате за не толкова стратегически въпроси, като ходатайства например, мисля, че също отговорих. Ясните правила и публичност при назначенията ще са достатъчна гаранция за пресичане на подобно влияние.

Така са решени тези проблеми в уредените държави, на които искаме да приличаме, не е необходимо да откриваме топлата вода.

Интервю на Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини