От х:

Днес в x:

България продължава участието в Либия

България ще продължи участието си в операцията на НАТО в Либия, съобщи в "Гореща точка" на TV7 външният министър Николай Младенов.

След приключването на мисията на фрегатата „Дръзки“ край бреговете на Либия, сега страната ни ще изпрати български офицери в Щаба на операцията в Италия. "Това освен, че ще помогне на операцията, ще допринесе и за придобиването на изключителен опит от нашите офицери", коментира вминистър Младенов. До дни София ще обяви и изпращането на голямо количество хуманитарна помощ в Либия.

По-късно днес, на срещата на Контактната група за Либия, на която министър Николай Младенов ще присъства, се очаква България да стане нейн пълноправен член.

Относно освобождаването на българските пилоти в Судан, външният министър министър Николай Младенов категорично отрече пред TV7 публикуваните информации, че е имало сделка за освобождаването. Той поясни, че действително България е изпратила самолет на границата на Либия и Тунис, но причините са били други. „Става въпрос за помощ за блокираните там египтяни и суданци да се приберат“, уточни външният министър. Според него този жест е дал обаче много положителен контекст на отношенията ни със Судан. Министърът каза още, че не е изплащан откуп за освобождаването на българските пилоти. Според него е изключително важно системата да не се пробива един път, защото всеки следващ път ставало все по-трудно при подобни казуси.

„Цялата операция по освобождаването на българските пилоти в Судан е прекрасен пример за учебниците за добро сътрудничество между институциите“, подчерта министър Николай Младенов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини