От х:

Днес в x:

Роми изкопаха 4 снаряда край Малево

Роми от хасковското село Малево изкопаха 4 артилерийски снаряда в землището на местната земеделска кооперация. Снарядите очевидно не са гръмнали. Били приготвени старателно за извозване, когато били забелязани вчера следобед от малевци.

Между нивите в последните няколко дни цъфнали огромни ями забелязали местните стопани, но си нямали представа какво търсят тружениците от малцинствата. До вчера, когато председателят на кооперацията Марин Стойчев решил да наобиколи насажденията и открил струпаните на купчинка боеприпаси. Макар и ръждясали, снарядите изглеждат сравнително запазени, а липсата на взриватели довели Марин до заключението че тротиловия заряд е непокътнат.

„През втората световна война тук е имало немски погреби. За последно се е гърмяло през 1945-та година. Целия район вероятно е осеян със снаряди“, сподели той. По думите му, част от ромските фамилии са превърнали търсенето на стари боеприпаси и оръжия в свое препитание. Не се е чуло обаче някъде нещо да е гръмнало.

„Снарядите могат да бъдат опасни въпреки че минало много време, е мнението на компетентните органи. Районът е отцепен от полиция, чака се пристигането на сапьорски екип от местното военно поделение. Стандартната практика в такива случаи е боеприпаса да се кара на полигона в Корен където се детонира чрез артелирийски гръм.

По мнението на специалисти, снарядите са за 105 мм германски гаубици. Това е масово немско оръдие от първата световна война, широко използвано и през втората.

Г.Христов

Каубичните снаряди могат да бъдат опасни и след половин век
Районът е отцепен от полиция
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини