От х:

Днес в x:

Националният треньор по Винг Тчун: Уличният бой не е само бой

Сифу Станислав Багалев

Хасковската школа по Винг Тчун проведе семинар за самоотбрана в събота. Обучението водеше националният треньор - сифу Станислав Багалев. Той е учредител на Европейската WingTsun Oрганизация в България (EWTO), официален представител е на International WingTsun Association(IWTA) и на European WingTsun Organisation (EWTO).

Ученик на сифу Станислав Багалев е и инструкторът на WT- школа в Хасково сихинг Георги Митев.

 Винг Чун е бойно изкуство, създадено и развито преди около 300 години в Китай. В много дълъг период от време техниките му са пазени в тайна и са предавани само на избрани ученици. Легендата разказва, че корените на Винг Чун тръгват от манастира „Шао Лин”. За негов основател се сочи монахинята Инг Муи, а като нейна приемничка Им Винг Чун (която и дава името на стила), усъвършенствала така техниките, че да се използва силата на противника срещу самия него. През 1949 г. е създадена първата школа по Винг Чун и така започва неговото разпространение по света.

 

 Станислав Багалев, национален треньор по Винг Чун

- Ако един ден напишете автобиография, как ще започва тя?

- Напоследък наистина се замислям за написването на книга и си водя бележки. Моите ученици са изключителни хора. Те задават много интересни въпроси. Получават се много хубави диалози, които записвам. Стават прекрасни есета. Но се замислям и за моите учители, които също са изключителни хора. Четейки техните книги, виждам колко са напред и това понякога ме възпира да пиша. Но осъзнавам, че ако човек не пише и не общува, няма как да се развива. Наистина съм мислил за една такава книга.

- И с какво ще започнете?

- Може би с идеята за себепромяната. За това какъв е пътят на един човек, който се опитва да промени себе си, да открие себе си и да разбере защо е на земята, защо съществува и да сподели това знание с хората. Да открие пътя, сърцевината на бойното изкуство, не само като бой, но и като изкуство и като начин на живот.

- На кой въпрос още търсите отговор?

- Какъв е пътят към съвършенството.

- Кой е най-ценният урок, който получихте от вашия учител?

- Продължавай да търсиш, не спирай. Моят учител продължава да се развива. Виждам, че развитието е безграничен процес и човек не трябва да спира.

 - Как попаднахте в залата?

- Случайно, защото тогава беше забранено да се тренира бойно изкуство. Тогава тренираха само милиционерите, и то само някои специални подразделения. Държавата се притесняваше от хора, които са извън властта и владеят това изкуство. Защото преди години в Полша и Чехия имаше опити за въстания срещу властта и в първите редици бяха хора, тренирали карате.

Баща ми ме запозна с първия ми учител. Видя, че се интересувам от филмите на Брус Лий и ми каза, че негов колега се занимава сериозно с бойни изкуство. Така се запознах с моя първи учител Красимир Димитров-Китаеца. Беше пътувал много, знаеше китайски език. Майка му беше балерина и той бе пътувал с нея по света. Взимах при него частни уроци. Бяхме малка тайна група. Нямахме зала. Тренирахме в дома му, по полянки, градини, планини, защото беше забранено. Първите четири години дори не знаех кои са останалите. Всяко нещо, което моят учител ми показваше, го повтарях вкъщи сам. Тренирал съм така, че да не ме види никой. Често късно вечерта.

- Винг чун е реална улична самозащита. Само бой ли е уличният бой?

- Уличният бой е психологическо напрежение. Боят е най-малката част. Уличният бой е психология. Това е битка - кой е по-силен психологически, често боят се печели преди самата схватка. Преди боя се разменят погледи. Тогава преценяваш какво можеш да направиш, защото човекът отсреща търси бърза жертва. Ако гледаш с увереността, че можеш го убиеш, той усеща, че го можеш. Техника и психология са свързани.

- Търсили ли са ви мутри?

- Аз ги познавам. Израснал с тях в кв. Люлин в София. Големите наркодилъри са били в съседния клас.

- Не са ли ви търсили, за да ги научите да се бият?

- Тези хора са прекалено първични, за да имат търпението да научат нещо. За това си купуват оръжия.

- Какво означава Винг Чун?

- В превод „прекрасна пролет“. Това е името на една митична жена, която според легендата създала стила. Това означава и конкретен момент от сезона. Така както ние празнуваме първа пролет и за нас това е много важен празник. Уин чун кюн означава юмрука на прекрасна пролет.

- Кои са основните принципи във Винг Чун?

Те се делят на практически и философски. Практическите са четири принципа на боя и на силата - освободи се от собствената си сила,освободи се от силата на противника, използвай силата на противника и тогава използвай своята собствена. Звучи странно - какво означава да се освободиш от собствената си сила? Всеки има сила, но идеята е, освобождавайки се от нея, да усетиш другия. Ако ти имаш сила, не усещаш другия. Ако говориш, ти не чуваш другия. Освобождавайки се от силата си, ти „чуваш“ ситуацията, силата на другия. Тогава можеш да използваш собствената си сила. Ако имаш план на сградата, ти знаеш къде да приложиш сила, за да я събориш.

- Кои са философски принципи?

Те са свъзнани с даоизма като философия и практика, с част от будизма и конфуцианството. Като цяло Винг Чун е даоистка система. Това е концепция на принципа на водата. Дао означава път, постигане и търсене. Има една уникална книга, написана от Лао Дзъ- „Дао дъ дзин“. „Дзин“ означава трактакт, “дао“ е път или постигане, „дъ“-качеството на нещата. Много е трудно да бъде преведено дори заглавието, защото всеки йероглиф има поне 20-30 значения. Но най-общо означава търсене и постигането на смисъла на пътя. Като цяло винг чунг е даоистка концепция, всяко движение е свързано с тези измерения - може да бъде безкрайно твърдо и много меко, може да бъде видимо, може да бъде и невидимо. Винг Чун е даоизъм в движение.

-Защо фитнесът е по-популярен от китайските бойни изкуства?

Защото хората имат проблем с егото. Те искат да изглеждат силни, но са слаби отвътре. Смятат, че като си купят нови мускули, нови дрехи или се подложат на разкрасяваща хирургическа операция, ще променят вътрешното си самочувствие. Което в много случай се получава, но е измамно. Защото когато се прибереш вкъщи, ти си същият. Блъскаме във фитнеса, за да изглеждаме добре пред другите. За мен е по-важно да изглеждам добре пред себе си.

- Винг чун помага на хората да открият „скритата сила“ в себе си. Колко скрита е скритата сила?

При различните хора е различно скрита. При повечето въобще я няма. При други хора е толкова скрита, че едва се намира. При трети - те знаят, че я има, но не знаят как да я контролират.

- Какво се крие зад израза „скрита сила“?

- Означава психологическа, словесна, интелектуална, енергийна сила - всичко това, което ни движи. Ние не сме това, което обличаме, което ядем. Ние сме това, което сме открили, че сме. Много хора не са открили нищо и някой друг им е казал какво са те. Затова те нямат тази сила да променят себе си и света около себе си. Водачите, лидерите, са тези, които знаят кои са и къде искат да отидат.

- Лесно ли се стига до знанието кой си?

- Няма нищо лесно. Да се научиш да четеш и пишеш също не е лесно.

- Кое е най-изумително нещо, което открихте по вашия път?

- Продължавам да се изненадвам. Срещнал съм се с изумителни хора - моите учители и ученици. Моите учители пък са се срещали с други изумителни хора, някои вече не са живи. Може би най-изумителното нещо е усещането, че си част от един огромен поток от сила, енергия и знание.

- Има ли разлика между мъжкия и женския бой?

В самата си основа не. Всичко е психика и психология. Енергията и желанието са същите. Жената може да бъде също толкова опасна колкото и мъжът. Има жени, които се бият много по-добре от мъжете. Не разделям хората на мъже и жени. Жените като цяло са много по-внимателни, търпеливи и постоянни в това, което искат да направят. Мъжът е много по-повърхностен, елементарен и глупав. Успява със сила и воля. Жената е по-слаба и трябва да бъде по-умна.

- Как влияе Винг Чун на тялото?

Винг чун има много пластове. Една от формите, които ние правим – първата, е формата на малката идея. Гръбнакът е изправен, вратът-също, дишането е специално, краката са леко присвити, концентриран си и това влияе на целия опорно-двигателен апарат. Заздравяват се мускулите на краката, образуват се мускули около кръста и гръбнака, стоиш изправен, подобрява се дълбочината да дишането, концентрацията.

- Има ли възраст, в която е късно да се обучаваш във винг чун?

- Има един швейцарец, които е на 80 години и е започнал да тренира, след като се е пенсионирал. Така че възрастта е личностен проблем, а не на самото изкуство. Има хора, които и на 30 години се чувстват стари да започнат бойни изкуства.

Интервю на Христина Котларска

Сифу Станислав Багалев и сихинг Георги Митев по време на семинара

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини