От х:

Днес в x:

България и Гърция казаха "да" на Сърбия в ЕС

България и Гърция подкрепят присъединяването на Сърбия в Европейския съюз, а трите държави подкрепят европейската интеграция на страните от Западните Балкани и ще работят в тази посока. Декларация за това бе подписана от тримата министри на външните работи, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. България и Гърция ще помагат на Сърбия с опита, който имат по пътя й към европейско членство. Трите страни ще координират усилия в областта на регионалното сътрудничество и проекти от взаимен интерес, предаде КРОСС.

„Можем да споделим визията си за стабилност и развитие в региона", каза гръцкият министър на вътрешните работи Димитрис Друцас. Българският министър Николай Младенов коментира, че България и Гърция имат „историческа отговорност" да помогнат на Западните Балкани да станат част от Европейския съюз. Младенов посочи 3 критерия, на които трябва да отговарят балканските страни - покриване на европейското законодателство, регионално сътрудничество и добросъседски отношения.

През 2014 г., когато Гърция ще поеме председателството на ЕС, ще бъде свикана среща на високо равнище на балканските държави. Твърде възможно е тогава да бъде фиксирана конкретна дата за присъединяване на западните ни съседи.

Сръбският министър на външните работи Вук Йеремич заяви твърдото желание на Белград преговори за членство да започнат още догодина. За тази цел Сърбия ще положи всички необходими усилия. Според него е възможно датата за присъединяване на Белград да бъде 2018 г., когато България ще поеме за първи път председателството на ЕС. Догодина Белград ще акцентира върху развиване на регионалното сътрудничество. „Не се съмнявам, че сръбският народ, както всички народи на Балканите, споделя хуманните ценности, зад които всеки един от нас стои", каза Младенов.

Той допълни, че следващата година ще е много важна, тъй като се очаква Хърватия да завърши преговорния процес, Черна гора да го започне, както и да паднат визите за държавите от Западните Балкани. На въпрос как ще коментира спора между Македония и Гърция за името той каза, че това е преди всичко въпрос на двустранни отношения. „България има отлични отношения с всички свои съседи", коментира Младенов и допълни, че българската страна ще продължи да бъде конструктивна по отношение на Македония, но отново напомни за трите критерия, на които Скопие трябва да отговори, ако иска да поеме пътя към Брюксел.

Димитрис Друцас отчете, че гръцкото правителство има воля за решаване на проблема с името с Македония. „Искаме Македония скоро да се присъедини към европейското семейство. „Смятаме, че Скопие много добре осъзнава какво трябва да направи", каза Друцас.

Сръбският министър на външните работи Вук Йеремич пък не отговори директно на въпроса как ще коментира исканията за негова оставка. По повод на частичния бойкот на Сърбия на церемонията по връчване на Нобеловата награда Йеремич каза, че „човешките права са ценност, с която се ангажираме". Той добави, че страната му защитава националния си интерес, както правят всички останали държави. „Не се съмнявам, че сръбският народ, както всички народи на Балканите, споделя хуманните ценности, зад които всеки един от нас стои", каза Младенов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини