От х:

Днес в x:

8 °C

Крумовградчани се жалват на Таушанова,градът в упадък

„Не сме град, а село. Улиците ни са потънали в боклуци, газим кал, общински център сме без автогара, читалището, строено с народни пари, е оставено да рухне, а всички сгради по центъра се разпродадоха”. С тези думи жителите на Крумовград посрещнаха областния управител Иванка Таушанова на среща в Тракийския клуб. Хората споделиха, че животът им става все по-труден, заради липсата на поминък и затварянето на някогашните индустриални предприятия. В тези, които все още съществуват, като бившия обувен завод „Хан Крум”, работниците не са получавали заплати от август. Освен от отсъствието на алтернатива за заетост, крумовградчани са смутени и от липсата на чуваемост от страна на местната власт. Старата поликлиника отдавна е продадена, приватизиран е Пенсионният клуб, а намеренията са знаковият търговски комплекс „Златуна мома” да се приспособи за жилища. Хората смятат за недалновидно да се строи парк за 2 млн лева в условията на икономическа криза, когато нуждата от препитание и сигурност е на първо място. С носталгия си спомнят за прекрасния плувен басейн, който са имали и който отдавна е унижожен, за народното читалище, съградено с доброволната лепта на старите градски фамилии, което бавно се руши, а музеят е под ключ. Крумовградчани настояват да се ремонтира пътят Токачка- Тихомир – Маказа, да се консервират основите на старата църква, върху които е построена джамията и да се обновят християнските храмове в Крумовград, Аврен и Черничево.

Таушанова изслуша проблемите на гражданите и ги насърчи да вземат активно гражданско участие при решаването на обществено значими проблеми, да съблюдават работата на ОбС и да са коректив. Тя бе категорична, че в област Кърджали не може да се говори за драстично орязани общински бюджети и че в ръцете на кметовете е да ги разпределят правилно и да водят политика в интерес на населението, а не в негов ущърб. Областният управител запозна крумовградчани с приоритетите си в сферата на селското стопанство, туризма и пътната инфраструктура. Таушанова разговаря и с жителите на селата Егрек и Малък Девесил по тяхна покана. Тя ги запозна със състоянието и перспективите пред тютюневия отрасъл, с който от години е свързан техният поминък. Хората поискаха яснота кога ще започне изкупуването на тазгодишната реколта и кога ще влязат в сила законовите поправки за либерализиране на пазара, за да могат да се договарят с търговците за по-високи изкупни цени. Притесненията им са, че няма къде да съхраняват суровината, ако кампанията се забави. Срещат спънки и при отглеждането на добитъка, заради оскъдните пасища и правилата за отстояние на кошарите от населените места. Жителите на Егрек се оплакаха от лошата инфраструктура и изровените улици. В Малък Девесил възнегодуваха, че общината ги държи в изолация, нужни са им по-добри пътища, а поливната вода и пасищата са крайно недостатъчни. На срещите си Таушанова представи Концепцията за развитие на земеделието, в която се дава превес на овощарството и дребното животновъдство. Тя насърчи стопаните да се обединяват в сдружения, за да кандидатстват за хидромелиорации, и да уедряват производството си, за да са конкурентноспособни на пазара.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще отделите повече време на проблем, за който не сте подозирали, че може да се появи. Проявете разбиране и към нуждите на близък човек, помогнете му. Финансови придобивки ще дойдат тъкмо навреме и ще подпомогнат намеренията ви за ремонти или предстоящо пътуване. Не предизвиквайте никого днес, бъдете по-отстъпчиви.
11 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Имате реален поглед върху събитията около вас, но освен това е нужно и да се действа. Ще постигнете повече, ако разумно разпределяте енергията си и не се хвърляте в излишни посоки, гарантиращи ви само умора. Нова любов ще вълнува някои от вас. Поне за сега запазете за себе си това хубаво чувство и не го обсъждайте с никого.
11 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Моментът е подходящ да проявите твърдост и да действате безкомпромисно. Имате увереност в себе си, че действате правилно, остава само да я превърнете в действие. Не се колебайте - шансовете са на ваша страна. Резултатите ще впечатлят дори и вас. Помислете за бъдещи начинания. Откриват ви се много възможности в тази насока.
11 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
През днешния ден бъдете достатъчно внимателни, не говорете неща, които можете да премълчите. Не е изключено някой от обкръжението ви съзнателно да ви въвлече в конфликтна ситуация. Добри новини ще разведрят настроението ви и ще ви посветят в нови за вас начинания. Следвайте своя вътрешен глас.
11 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Хвърлете цялата си енергия в делата, които движите.Успехът си заслужава усилията. Ако успеете да заинтригувате и по-висшестоящи - тогава триумфът ви ще бъде пълен.
11 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Отдавате голямо значение на професионалната си заетост и с право. От днешните ви срещи ще зависят доходите ви, което ви прави още по-отговорни. Благодарение и на добрата ви организация, ще повишите ефективността на труда си и ще подобрите климата сред колегите си и в къщи.
11 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви емоционално наситен ден сред приятна компания. Настроени сте доста купонджийски и без съмнение се чувствате добре на всяко място. Имате нужда от разтоварване, затова използвайте отдаващият ви се случай. Успехи сред противоположния пол ще ви накарат да се чувствате още по-добре. Не се колебайте да предприемете първата стъпка.
11 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще събудите интереса на околните. Не всичко ще бъде по вкуса ви, но не си разваляйте настроението. Делата ви се развиват добре и вие много скоро ще го усетите. Имате възможността да започнете работа по проект, който отдавна ви привлича.
11 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Бъдете сигурни, че ако поговорите спокойно с близък човек за онова, което ви тревожи, ще се почувствате значително по-добре.
11 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
11 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
11 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори плановете ви за деня не включват делова активност ще се наложи да я проявите. Възможността, която ви се открива не е за изпускане и със сигурност ще съжалявате, ако не се възползвате по най-добрия начин. Ранния следобед ви очаква приятна изненада, този път свързана с интересуваща ви личност.
11 май 2021
Последни новини