От х:

Днес в x:

Таушанова:Кметовете са безотговорни!

Областният управител Иванка Таушанова окачестви като груба демонстрация на безотговорност отсъствието на общинските кметове и председателите на Общински съвети в Кърджалийско от Областния съвет за развитие, който трябваше да се събере днес, за да съгласува Регионалната стратегия за социалните услуги до 2015 година. Неявяването на представителите на местната власт за втори пореден път провали заседанието. Заради него Кърджали рискува да остане единствената област в България без стратегия за развитие на социалните услуги, а това ще лиши най-уязвимите групи от населението от възможността да усвояват средства по социални проекти, финансирани от оперативните програми на ЕС.Това се казва в прессъобщение на областната администрация.

С отказа си да работят съвместно с държавната власт, в лицето на областния управител, кметовете показват незрялост, неангажираност към интересите на гражданите и неглижиране на болезнени обществени проблеми, каквито са проблемите на децата в риск, хората с увреждания и др, коментира Таушанова. 

На 1 ноември кметовете адресираха до областния управител искане, в което с ултимативен тон заявяват, че ще прекратят всякакви контакти с областна администрация – Кърджали, ако не бъдат предприети незабавни действия за освобождаване на началника на РИ  на МОМН г-жа Емилия Владева и за разрешаване на проблема със смяната на директора на СОУ „Христо Ботев” в град Джебел,се казва още в прессъобщението

. „Намирам това поведение за недопустимо и категорично възразявам срещу опитите един трудовоправен спор в системата на образованието да бъде обвързван с дейността на областната администрация  и да бъде използван като аргумент за прекъсване на отношенията между местната власт и държавата в лицето на областния управител”, категорична е Таушанова. „Недоумявам как един директорски пост може да се използва за разменна монета в диалога между общините и държавата, особено в сферата на социалната политика. Нима личността на един директор е по-важна от проблемите на над 300 деца с увреждания, само в община Кърджали?! А тя е сред малкото в страната, която не успя да създаде центрове за подкрепа на деца в риск и хора с увреждания, кризисни центрове за жертви на насилие или защитени жилища. Считам, че бойкотирайки работата на Областния съвет за развитие и в частност приемането на Областната социална стратегия, кметовете на общини абдикират от ангажимента към своите избиратели от най-уязвимите групи от населението и от задълженията си, произтичащи от Конституцията на Р България, Закона за местното самоуправление и местната администрация, Закона за регионалното развитие, Закона за социалното подпомагане и Европейската харта за местното самоуправление. Жалко е, че три години след влизането на България в ЕС, местната власт в област Кърджали не се е научила да работи в условията на политически  плурализъм. На поканата ми за партньорство се отвръща с ултиматум, който отказвам да приема. Убедена съм, че всички ние трябва да работим надпартийно, в интерес на хората, защото харчим публични средства и сме длъжни да изпълняваме отговорно и съвестно служебните си задължения”, смята областният управител.   

Кърджали бг вести

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини