От х:

Днес в x:

Влизаме в туристически район „Тракия”?

Общините от област Кърджали да бъдат включени в туристическия район „Тракия”,а не в район „Родопи”. Така Източните Родопи ще станат част от трансграничния регион Тракия, обхващащ територии от България,Турция и Гърция. Чрез трансграничното сътрудничество и отпусканите средства за проекти Кърджалийско ще може да се развива като балканска дестинация. Това съответства и на идеите на държавния глава Георги Първанов за културните коридори на полуострова. За това настоява изпълнителният директор на  сдружение „Култура и туризъм на Източните Родопи” Галина Стефанова. Тя приветства идеята за създаване на туристически райони в страната , предвидена в готвения Закон за туризма. Смята, че така ще се обединят усилия та туроператори, хотелиери, ресторантьори и неправителствени организации за развитието на бранша.

  Създаването на туристически райони е заложеното в новия закон. Те обаче няма да бъдат фиксирани в законодателния акт , а с постановление на Министерски съвет. Един от вариантите е България да бъде разделена на осем района: Черноморски, Софийски, Рило-Пирински, Родопски, Тракия, Старите български столици, Стара планина и Дунавски район.

  Поставянето ни в район Родопи има смисъл само, ако бъде насърчено трансграничното сътрудничество с Гърция. Отварянето на Маказа и на пункта при Аврен би разширило възможността за обмен на туристи. Туристи от Северна Гърция идващи от Европа и света, би трябвало да се насочват към нашите дестинации, каза още Галина Стефанова.

  С разделянето на страната на туристически райони, на международните специализирани борси България вече няма да бъде представяна чрез щанд на различни фирми. Ще се рекламират продуктите на отделни туристически райони, с които те са идентични и оригинални. Една от идеите всяка община сама да избере в кой район да членува.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини