От х:

Днес в x:

-1 °C

Общините в Кърджалийско пред колапс, бюджетите окастрени

Шукран Идриз

Общини в Кърджалийско са пред колапс и не могат да извършват необходимите услуги на гражданите. Причината е орязаните бюджети. С около 40 на сто по-малко пари получават от държавата,от местни данъци и такси малките общини в Кърджалийска област в сравнение с 2008 г.преди да се почувства икономическата криза.

 При нас спадът в държавната субсидия и собствените приходи достига близо 50% в сравнение с 2008 г.споделя за Кърджали бг вести кметът на община Кирково Шукран Идриз.  Според нея общината не може пълноценно да изпълнява функциите си.  Под въпрос са уличното осветление и чистотата. Собствените приходи не достигат за да се поддържат комуналните дейности в състояние, което искат гражданите.  Проблем става храненето в детските заведения.  Не могат да се повишат таксите,  защото,хората са обеднели много и не могат да ги покрият.  Съдбата на здравните кабинети в училищата също е сериозен въпрос. Ще се налага един кабинет да обслужва 4-5 школа.т.е.здравните работници ще посвещават по един ден на учебно заведение. Ако стане инцидент,те на практика не могат да реагират.

 Драстично са орязани капиталовите разходи, заради намалената държавна субсидия. За община Кирково те са едва 200 000 за тази година. Само след дъжд местната власт е принудена да дава по 40-50 000 лева за преодоляване на щетите.

Общината обслужва 73 села и още от сега признава, че няма достатъчно пари за снегопочистване. Ако зимата е тежка много хора ще останат без връзка със света, поради безпаричието на местната власт.

  Бюджетът ни е 5 млн.лева. Реално оперирам с 3 милиона. От тях ми отрязаха 300 000 лева. Основно тава са пари за капиталови разходи.С окастрения бюджет се влошава качеството на предлаганите на гражданите услуги. На практика е замразено благоустрояването. Това споделя кмет на община Ардино Ресми Мурад. Той е силно обезпокоен за снегопочистването през зимата. Фирмите не искат за малки суми да работят на територията на общината.  Местната власт стяга налична техника за да може да се справи с проблема през зимата.

Положението с орязаните бюджети е много тревожно,споделя и градоначалника на Джебел Бахри Юмер.Според него план-сметката на общината била бюджет на оцеляването.

Най-затруднени са в най-голямата община-Кърджали. За разлика от по-малките общини, където държавната субсидия е основа на бюджетите им, областния център трябва да осигурява близо 50 на сто от издръжката си от собствени приходи. Общината сложи на тезгяха всичко, което може да се продаде. Последните сесии на местния парламент са посветени на тотална разпродажба на общинско имущество. В условията на криза обаче търсенето е слабо. Неразплатените разходи на община Кърджали вече надхвърлят 4,5 млн.лева. Държавата резна субсидията с близо 1,5 млн.лв. и изправи местното ръководство на нокти.

Качеството на услугите  е под въпрос.

Според кметът Хасан Азис,който е и зам.председател на Националното сдружение на общините в Република България няма община в страната която да не е задлъжняла в условията на криза.  Очакванията са,че правителството ще издърпа страната от икономическата депресия и ще даде глътка въздух на общините.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини