От х:

Днес в x:

Общините в Кърджалийско пред колапс, бюджетите окастрени

Шукран Идриз

Общини в Кърджалийско са пред колапс и не могат да извършват необходимите услуги на гражданите. Причината е орязаните бюджети. С около 40 на сто по-малко пари получават от държавата,от местни данъци и такси малките общини в Кърджалийска област в сравнение с 2008 г.преди да се почувства икономическата криза.

 При нас спадът в държавната субсидия и собствените приходи достига близо 50% в сравнение с 2008 г.споделя за Кърджали бг вести кметът на община Кирково Шукран Идриз.  Според нея общината не може пълноценно да изпълнява функциите си.  Под въпрос са уличното осветление и чистотата. Собствените приходи не достигат за да се поддържат комуналните дейности в състояние, което искат гражданите.  Проблем става храненето в детските заведения.  Не могат да се повишат таксите,  защото,хората са обеднели много и не могат да ги покрият.  Съдбата на здравните кабинети в училищата също е сериозен въпрос. Ще се налага един кабинет да обслужва 4-5 школа.т.е.здравните работници ще посвещават по един ден на учебно заведение. Ако стане инцидент,те на практика не могат да реагират.

 Драстично са орязани капиталовите разходи, заради намалената държавна субсидия. За община Кирково те са едва 200 000 за тази година. Само след дъжд местната власт е принудена да дава по 40-50 000 лева за преодоляване на щетите.

Общината обслужва 73 села и още от сега признава, че няма достатъчно пари за снегопочистване. Ако зимата е тежка много хора ще останат без връзка със света, поради безпаричието на местната власт.

  Бюджетът ни е 5 млн.лева. Реално оперирам с 3 милиона. От тях ми отрязаха 300 000 лева. Основно тава са пари за капиталови разходи.С окастрения бюджет се влошава качеството на предлаганите на гражданите услуги. На практика е замразено благоустрояването. Това споделя кмет на община Ардино Ресми Мурад. Той е силно обезпокоен за снегопочистването през зимата. Фирмите не искат за малки суми да работят на територията на общината.  Местната власт стяга налична техника за да може да се справи с проблема през зимата.

Положението с орязаните бюджети е много тревожно,споделя и градоначалника на Джебел Бахри Юмер.Според него план-сметката на общината била бюджет на оцеляването.

Най-затруднени са в най-голямата община-Кърджали. За разлика от по-малките общини, където държавната субсидия е основа на бюджетите им, областния център трябва да осигурява близо 50 на сто от издръжката си от собствени приходи. Общината сложи на тезгяха всичко, което може да се продаде. Последните сесии на местния парламент са посветени на тотална разпродажба на общинско имущество. В условията на криза обаче търсенето е слабо. Неразплатените разходи на община Кърджали вече надхвърлят 4,5 млн.лева. Държавата резна субсидията с близо 1,5 млн.лв. и изправи местното ръководство на нокти.

Качеството на услугите  е под въпрос.

Според кметът Хасан Азис,който е и зам.председател на Националното сдружение на общините в Република България няма община в страната която да не е задлъжняла в условията на криза.  Очакванията са,че правителството ще издърпа страната от икономическата депресия и ще даде глътка въздух на общините.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини