От х:

Днес в x:

Eзиковата посрещна най-тиражирания френски писател

Вчера в Актовата зала на ГПЧЕ „Христо Ботев” младите франкофони посрещнаха  един от най-популярните френски писатели - Микаел Оливие. Той бе придружен от Фредерик Вийом от Френски институт в България. Поводът бе предстоящото национално състезание "Предизвикателството да четем", в което  учениците трябва да прочетат няколко френски книги и да оценят авторите им.   В този проект се избира ученическо жури, сформирано от представители (Х или ХІ клас) от всяка езикова гимназия в страната, в която се изучава френски език.  Ивелина  Терзиева от  11Ф  е ученичката, която представи ГПЧЕ  „Христо Ботев” и гр. Кърджали на форума в гр. София

  1. Микаел Оливие е звезда сред младите хора във Франция. Той пише книги, с които има спечелени седем големи литературни награди като Le Prix de Sucy, Le Prix Encre Noire a Caen, Le Prix Roman Jrune a Laval, Le Prix des Colleges du Territoire de Belfort. Автор е на сценарии за филми в киното и тв предавания, които френската телевизия смело рекламира. Микаел Оливие е сред писателите, които участват в тазгодишния конкурс с книгата си "Всичко трябва да изчезне”. Оливие пише освен за възрастните и за младите хора на възраст между 15 и 20 години като засяга главно проблемите в семейството, разказа преподавателката по френски език Цонка Пашалиева. Оливие не се ограничава в един стил, като автор лети между детската и литературата за възрастни, грабва читателя с криминалетата си, разсмива ги с комедии, разказва научните си фантазии, лични истории. Срещата  с  писателя  протече в своеобразен диалог и приятелски разговор. Той сподели с присъстващите, че  разнообразието е принцип за  него.Учениците, които имат сериозна езикова подготовка и четат книгите му в оригинал,    засипаха твореца с множество въпроси, свързани с творчеството му и личния живот. В интересния разговор се включи и езиковият асистент от Франция г-н Жан Дьолег, учител- стажант по френски език и литература От всички езикови гимназии в страната единствено  ГПЧЕ „Христо Ботев”  имат  възможността да работят с такъв високо квалифициран преподавател, който е завършил най- стария университет в Европа- Сорбоната.

 По време на  беседата бяха  представени две   двуезични книги - „Кръвни братя” и „Животът като цяло”, които бяха  подарък от автора за училищната библиотека. Гостите не пропуснаха да отбележат отличното представяне на учениците, стилните униформи и добрата материална база, резултат от успешна работа по проекти.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини