От х:

Днес в x:

Първанов:Да се отворим към съседите

Отварянето на  граничните пунктове при Златоград и Ивайловград към Гърция е част от идеята за културните коридори през Югоизточна Европа. Тази мрежа от културни коридори, обхващаща и Източните Радопи ще обсъдим на национален форум. След това ще я поставим на вниманието на балканските лидери. Това заяви в Кърджали по време на международен форум посветен на културно-историческия туризъм и културните коридори президентът Георги Първанов.

 Той подчерта,че политическата платформа „Културни коридори”е един от най-мащабните проекти в Югоизточна Европа. Регионът на Балканите е пример за политическа воля в това отношение. Ние извървяваме пътя от Барутен погреб на Европа да регион, в който мъдро се общува,подчерта държавния глава.

  Кметът на Кърджали Хасан Азис, който е домакин на конференцията заяви, че Източните Родопи са регион на разбирателство и толерантност. Днес в тях в мир живеят хора от различни етноси и вяра.

Културно-историческото наследство в региона е безценно, но все още не достатъчно използвано, каза още Хасан Азис. Той отбеляза,че идеята на президента за културните коридори е работеща.В Турция и Гърция сме в тесен диалог през последните години,каза още градоначалникът на Кърджали.

  Според археологът проф.Николай Овчаров културно-историческото наследство в Източните Родопи датира от преди 8 000 години.тогава тук са съградени най-ранните градски центрове. Началото на културно историческия туризъм в региона бе поставено с разкопките на Перперикон през 2000 г.,заяви ученият. Според него скалния град е втория по значимост обект в страната след Царевец. Общо 43 000 археологически обекта има на територията на страната , което я нарежда на трето място в Европа.

  В международния форум участваха дипломати,общественици,лидери на неправителствени организации от България,Гърция,Турция,Румъния, и Русия.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини