От х:

Днес в x:

Болницата в Кърджали оневинена за смъртта на малкия Юсуф

Медицинският екип на многопрофилната болница в Кърджали не е допуснал грешка, която да е довела до смъртта на 3 годишният Юсуф Мустафа, за която Кърджали бг вести писа. Няма пропуски в работата нито на екипа в Спешна помощ, нито на педиатъра , нито на хирурзите. Има обаче констатирани нарушения във воденето на документацията по случая. Това сочи проверка на Изпълнителната агенция „Медицински одит” към здравното министерство.

  Такива  проверки са извършени и на джипито, лекувало  Юсуф и на университетска болница „Св.Георги” в Пловдив, където малкия е опериран от перитонит. Констатациите все още не са оповестени.

Според директорът на болницата в Кърджали д-р Тодор Черкезов причината за смъртта на детето е бездействието на самата майка.

Ще припомним, че драмата се разви през август. Тогава малкия вдига висока температура и получава болки в корема. Майката го завежда на личния лекар    която е педиатър. Докторът не открива нищо тревожно. Семейството заминава за село Нановица, където детето буквално посинява. На 15 август вечерта е докарано в болницата в Кърджали. Заболяването протича общо 13 дни, от които детето е престояло в спешната помощ на здравното заведение в Кърджали само 4 часа. Според протокола на медицински одит са извършени прегледи от педиатър , хирург и анестезиолог. Направена е рентгенова снимка и пълни клинични изследвания. В здравното заведение няма детски хирург и анестезиолог поради, което решават да го транспортират до Пловдив. Детето е престояло от 1,35 до 5,20 ч. в болницата за нейна сметка. Рано сутринта се получава потвърждение от Пловдив, че ще приемат малкия пациент и линейка с лекар го откарва до там. Детето умира 3 дни по късно от остър перитонит.

 Проверката на Медицински одит е безпристрастна и обективна,смята д-р Черкезов. Той посочи, че тя е извършена от екип под ръководството на д-р Мария Кирилова Нановска. Специален доклад е бил изпратен и на бившия здравен министър д-р Ана Мария Борисова.

Практиката показва, че близките на починали болни изпитват съмнения относно лечението след 14-тия ден.Самия факт, че майката идва след месец при медиите показва , че тя не е била сигурна в това което говори. Въпреки това тя хвърля обвинения срещу нашата болница, че не сме им обърнали внимание. В същност за четирите часа е работено спешно. Няма забавяне и на линейката, както твърди майката,смята д-р Черкезов.

  Според него грешката на колегите му е била, че не са обяснили подробно състоянието на детето на близките му.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини