От х:

Днес в x:

Обучават камикадзета в Родопите

Акцията на ДАНС извади на показ само малка част от нелегалната дейност за ислямизация на България, твърдят осведомени

От 7-8 години млади и бедни мюсюлмани в Родопите са обучавани в крайно радикален ислям, а после са вурбувани за терористи, съобщиха за „БЛИЦ” хора запознати с проблема. Над 10 международни ислямски организации изсипвали пари за реалзиране на специален план за налагане на т.нар. уахабизъм.
Става въпрос за крайно течение, тръгнало от Садутска Арабия, което цели премахване на светската власт и въвеждането на Шериата. (Това означава, че единственият закон е Коранът – няма конституция, няма други закони, управлява духовният водач- б.а.). В бита се въвеждат строги ограничения - забранява се слушането на музика, гледането на телевизия, консумацията на алкохол и цигари. Уахабитите спазват и много строги изиквания по отношение на облеклото ,осообено сред жените.

Това течение е навлязло много сериозно в Западните Родопи в последните години след като там са дошли над 50 имами подготвени в специални мешерета/ислямски училища/ в Саудитска Арабия , Иран и Пакистан. Тяхното обучение е финансирано от няколко арабски фондации, създадени с цел налагане на радикален ислям по света. В България първите имами са дошли през 2003 година. За 5-6 години проповядвания от тях ислям си е пробил път в много родопски села, включително и такива, населени с българомохамедани. Мюсюлманите там са започнали рязко да променят навиците и бита си. Мъжете пуснали бради , жените се забулили и не показвали лицата си на публични места. Наложили са се и строги правила на поведение . Забранено било гледането на телевизия и четенето на вестници. Петте молитви наден станала абсолютно задължителни. Ежедневно трябвало да се заучават определени строфи от Корана и да се цитират пред имамите.

Отделно вече в почти всяко село в този район има изградено ислямско училище за децата. Там три пъти седмично се преподава и изучава именно уахабизъм. Според нашите източници, освен че проповядват радикален ислям, обучените имами вербуват и млади момчета и момичета за каузата на Джихад или Свещената война срещу неверниците , която водят радикални групировки като „Ал Кайда” „Ислямски джихад” , „Хамас” и др. Именно с тази цел в България нарочно се подбирали най-бедните и изостанали села в Родопите

,където хората почти нямали поминък. По този начин по-лесно се вербували за каузата. Подбирали се съвсем бедни семейства ,където имало момчета до 14-15 години ,на които се предлагало обучение и подготовка. Първоначално момчето получавало нещо като стипендия. Тя варирала от 200 до 300 лева на месец, докато трае обучението. Младите мюсюлмани попивали бързо правилата на уахабизма. Били насърчавани да проявяват нетърпимост към неверниците и към по–умерените мюсюлмански течения. Най-усърдните били „награждавани” с обучение в чужбина. Всъщност повечето от тях просто били изпращани в лагери за подготовка на терористи в Иран ,Египет и Пакистан.

Първоначално идеята на радикалите била такива лагери да бъдат създадени в запустели родопски села високо в планината. Те обаче се отказали заради опасения ,че ще бъдат лесно разкрити , което пък може да доведе до сериозен скандал. Това е станало след секретни консултации с лидери на ДПС.
В крайна сметка най-подготвените младежи били изпращани в чужбина. Там част от тях ставали откровени терористи ,а други продължавали обучението си .След това те трябвало да се върнат и да започнат да проповядват уахабизъм. Само за последните пет години над 300 младежи от Родопите били вербувани в крайния ислям. Част от тях сами пожелавали да се жертват за каузата след като били „посвещавани” в тайните на свещената война срещу неверниците. За да се покрият следите, след като напускали България ,те сменяли имената си и своята самоличност.

Давали им фалшиво гражданство ,най-често египетско или иракско. На семйствата им ,които били крайно бедни и неграмотни се обяснявало ,че отивали на работа в чужбина. Често се изплащали компенсации по 10-15 хиляди долара на семействата. Това били огромни средства за затъналите в мизерия хора и те били благодарни и вярвяли ,че синовете им да на добро място. По този начин са вербувани за каузата на Джихад и млади мюсюлмани от Македония,Босна,Албания.Там религиозните анклави работели още по-отдавна от България и вече имали сериозни корени.С парите на ислямските фондации били построени и над 800 джамии от 2002 година насам. Над 80 религиозни училища също отворили порти финансирани по този начин.Смята се ,че общата сума дадена за налагане на радикален ислям в Родопите е близо 200 милиона евро за 6 години. поред някои експерти тя може да е и по-голяма,защото все още не е ясен целият ащаб на дейността на радикалите в България.

Организираната реакция на определени ислямски кръгове на акцията на ДАНС през миналата седмица само потвърждавала опасенията на резследващите. Прокуратурата в Пазарджик вече обяви името на ръководителя на българския клон на нелегалната ислямска организация "Ал Уакф Ал Ислями" - Саид Мутлу от Сърница . Той и останалите членове на организацията, проповядващи салафизъм и уахабизъм са били наблюдавани от две години от службите. Българската клетка на тази ислямска организация е учредена в 4-звезден хотел в Истанбул.

Мутлу отрече да има нещо общо с радикалния ислям. Според него ислямът е един навсякъде . Специалисти по тълкуване на мюсюлманските течения обаче коментираха ,че радикалите се прикриват именно по този начин, говорейки общи фрази. Самият Мутлу е завършил в Джеда –Саудитска Арабия , Ислямски университет специалност шериатско право . Завърнал се в България през 2004 година.

Самата организация "Ал Уакф Ал Ислями" разполагала с програма, чиято дългосрочна цел е да ислямизира България. Финансирането й идва от Саудитска Арабия през Турция като средствата пристигат у нас нелегално.Саид Мутлу разполагал със свой
кръг от лектори, които получавли по 600 евро на месец
Съществува и програма за обучаване на момичета, като на жените-лектори се плаща по 400 евро на месец. Организацията разполага със свои квартири за пропаганда в Благоевград, Пловдив и София. Подрастващото поколение се наблюдава от платени застъпници. Буквалният превод на ислямската организация е фондация за подпомагане за по-доброто разбиране на исляма. Според учението всяко дете се ражда мюсюлманин и родителите му го правят неверник, нещо, което трябва да се пресече.
Селекцията на иззетата от ДАНС литература ще продължи няколко месеца. Според досегашното разследване е налице заплаха за държавната сигурност. В същото време се разбра ,че следващата задача на ДАНС ще бъде да намери следи от групировката „Ал Кайда” в големите градове у нас.Агенцията разполагала с информация ,че групиорвката имала свои представители в България ,които обаче не работели активно и били на изчакване за допълнителни инструкции. Цел пред ДАНС ще бъде да бъдат открити тези лица, за да се попречи на евентулна тяхна дейност. За целта ще бъдат извършени мащабни проверки на документи ,банкови трансфери и регистрации на съмнителни фирми и фондации. Агенцията е мобилизирала всичките си информатори, за да стигне до надеждни следи за извършване на предстоящата акция.

Петър Ангелов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини