От х:

Днес в x:

Футбол в Хасково: Или незаконно или няма друг начин

„Мислихме няколко месеца и не можахме да измислим друг начин“ заяви днес пред журналисти съветникът Красен Ангелов. По решение на общинския съвет, стадион „Хасково“ бе отдаден безвъзмездно на неговия Хасково 2. Сделката обаче се оказа незаконна и бе стопирана от областния управител. Публична общинска собственост не може да се отдава безвъзмездно на частни лица. На практика това удря окончателно катинара на футбола в града.

По решение на кмета, стадион Хасково е заключен, защото троши общински пари за поддръжка. По този повод днес малки футболисти с възрастни водачи, протестираха пред областна администрация и искаха неясно какво. Данев не може да отвори стадиона щото не е негов. Не може и да отмени предишното си решение за стопиране на сделката, защото все едно отменя закона.

Законния вариант е стадионът да бъде отдаден на концесия. Защо това не е изгодно, обясни самия Красен Ангелов пред Haskovo.net. „Иска се инвестиционна програма която ще глътне милиони. Нямаме ги“. Изгодния вариант е гласувания на 27-ти август, в който общината , поема всички консумативи, ток, вода, телефони и прочие, на стойност не повече от 18 хиляди лева. По отчета на Екопрогрес на сесията миналия месец, издръжката на стадиона излиза на хасковския данъкоплатец около 3000 на месец, съответно-36 хиляди годишно. Тоест общината ще покрива половината от всички разходи.

Спестените 18 хиляди ли са файдата, заради която местния законодателен орган приема едно незаконно решение което дискредитира компетентността му? За общината това е нищожна полза. За ползвателя може и да се намери по-голяма полза. Стадиона е единственото място където могат да се правят концерти -дали на фолкфуриите от Пайнер, на Слави или Лепа Брена е без значение. За това се плаща. Може да ти наемат стадиона за спортно мероприятие тип Каменица Фен купа. Сигурно пак се плаща. Ако развиваш футбол можеш да кандидатстваш за програми за развитие на детско юношеския футбол към БФС. Мит е че не се дават пари там. Дават се само на някои. Естествено по политическа линия. Как се разходват тези пари е отделна тема. Министерството на спорта също има финансиращи програми.

Но най-непосредствения плюс е обществената известност, която един футболен бос получава. Тази известно може да се осребри във тежест по време на избори. Предния „ползвател“ на стадиона Здравко Узунов евоюлира от малко известен пришълец от смолянско до общински съветник. Сега пак наближават избори и според някои, предизборната борба вече започна.

Най-интересното в днешния протест бе присъствието на малки футболисти. Един вид, децата искат да ритат топка ама стадиона заключен и няма къде.

Само да припомним, че стадиона бе заключен и на 19-ти февруари тази година, след като стана факт разпадането на представителния отбор на Хасково. Тогава общинския съвет не си мръдна пръста да спаси хасковския футбол, според друг общински съветник Шенер Сабри. Та и тогава имаше вопли, къде ще тренират горките деца.

Истината е, че децата никога не тренират на представителния стадион. Децата на спортното ритат на картофената нива наречена ст. Младост. Другите, разцъкват на помощното игрище на Ямача, там където се правят рокерските събори. Стъпват на стадиона само на официални мачове. В което има резон. На представителни стадиони не тренират и децата на Барселона, Реал, Ливърпул и прочие. Те се пазят за официалните мачове, защото иначе се амортизират, а поддръжката е скъпа. За Хасково това важи с още по-голяма сила, защото едно ново тревно покритие струва поне 200 хиляди. А нашето и без това е под всякаква критика.

И като стана дума за амортизация и ремонти в скандалното решение на ОБС от 26-ти август е записано че срещу безвъзмездното отдаване, Хасково 2 ще оправят и при нужда подменят тревното покритие на стадиона. Такава нужда няма да се появи докато Хасково 2 е в А окръжна група/4-та дивизия на родния футбол/. Да в професионалните групи, БФС го изисква задължително, но за аматьорите-не. А щом не е задължително, ако Ангелов ще го подменя на добра воля и се бръкне с 200 хиляди, какво пречи всичко да се уреди с концесионен договор? Не твърдим че това е правилното решение. Но има решения. А който ги търси, ще ги намери. Който не иска-ще търси оправдания. В тоя или оня.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини