От х:

Днес в x:

ТУБ диспансерът иска да е болница

д-р Ирина Караманова обяснява възможностите

Хасковския диспансер за белодробни заболявания е кандидатствал за получаване на статут на лечебно заведение от 2-ро ниво. Това ще го ситуира като болница за специализирано лечение на белодробни заболявания, каза за haskovo.net директорът д-р Ирина Караманова. Към настоящия момент, диспансера е общинско предприятие-едно от малкото които не са на червено откъм финанси. Диспансера се субсидира по здравна каса и чрез субсидия от министерството на здравеопазването, материалната база е на общината.

С промените в закона за здравеопазването обаче, всяка лечебно заведение трябва да се категоризира, като всички под второ ниво ще се преструкторират в хосписи или заведения за доболнична помощ. За да се съхранят специалистите пулмолози и базата, диспансера има две опции-или болница или отделение към хасковската многопрофилна болница за активно лечение. Втория вариант е силно нежелан заради разликата в заплащането. Средната заплата на лекарите в областната болница е малко над 500 лв. По неофициална информация в диспансера се взимат поне 800.

Третия вариант за бъдещето на диспансера е да стане ДКЦ/диагностично консултативен център/ с насоченост заболявания на дихателната система. ДКЦ-тата обаче нямат стационарно болни, което означава че в Хасково и областта вече няма да може да се лекува туберкулоза. Заболеваемостта от нея е традиционно висока за региона.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини