От х:

Днес в x:

РЗИ-Смолян организира профилактични прегледи за рак на кожата

На 1 юни 2024 г. Регионална здравна инспекция организира кампания за профилактика на рака на кожата в изпълнение на Националната програма за профилактика на хроничните незаразни болести и предстоящия летен сезон. Прегледите ще се провеждат в сградата на магазин „Лисичко“, бул. „България“ № 2, ет. 2 от д-р Ивета Денчева, специалист по кожни и венерически болести в клиника „Персенк“. Цената на прегледа е 35 лв., след предварително записване на телефон 0301/58930.
Ракът на кожата е едно от най-разпространените онкологични заболявания, а заболеваемостта му нараства по-бързо, отколкото при всеки вид рак. Излагането на ултравиолетовите лъчи на слънцето играе основна роля в развитието му. Рискът е особено голям, ако сме изгаряли тежко на слънце няколко пъти през детството си. Хората, които работят навън, като селскостопански работници, градинари и строителни работници, също са в повишен риск от немеланомен рак на кожата.
Все пак по-голямата част от случаите могат да бъдат предотвратени и успешно лекувани, ако бъдат открити рано. Затова са важни редовните прегледи на бенките и образованията по кожата, които са ключът към откриване на промени – предупредителни знаци за развитие на рак. От съществено значение е да оглеждаме кожата си и да провеждаме редовни дерматологични прегледи.
Ежегодното посещение при дерматолог включва преглед на кожата от главата до петите, включително и на най-малките белези и израстъци, внимателно проучване за евентуални промени в цвета, формата и размера на бенките и проверка за други необичайни образования или изменения. Този процес е бърз, неинвазивен и може да спаси живота ни.
Нека не забравяме, че самите ние играем съществена роля в превенцията на рака на кожата. Да се погрижим за нея при излагане на слънце, като:
- използваме слънцезащитен крем с фактор най-малко 30;
- носим шапки и дрехи, които покриват тялото;
- избягваме директно излагане на слънце в периода от 10:00 – 16:00 часа през месеците от май до септември.

ПРЕСЦЕНТЪР НА РЗИ-СМОЛЯН

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини