От х:

Днес в x:

От април месец до момента се извършва косене на тревните площи и паркови пространства в град Радомир

    От април месец до момента се извършва косене на тревните площи и паркови пространства в град Радомир.
     Всички тревни и зелени пространства са обработени срещу кърлежи, бълхи и други насекоми на 1 и 2 май, като на съответните места бяха изготвени информационни съобщения. Косенето продължава по график, съобразно метеорологичните условия. Към момента са обработени центъра на гр. Радомир, Градски парк, жилищните квартали вкл. междублокови пространства в „Тракия“, „Арката“, НОЕ, ул. „Люлякова“ и пространствата около главните пътни артерии в града. До края на месец май по график ще бъдат обработени и окосени останалите тревни площи.
    Поради множество сигнали от граждани, Община Радомир се самосезира и поиска информация от ТП Държавно горско стопанство – Радомир относно горските масиви в района.
    На 24 април 2024г. от ТП ДГС – Радомир е реализирано въздушно пръскане на горските територии, с разрешение на Областната дирекция по безопасност на храните – гр. Перник, при спазване на разпоредбите на Закона за защита на растенията и Наредбата за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне, Закона за горите, Наредбата за защита на горите от болести, вредители и други повреди и Наредбата за прилагане на продукти за растителна защита в горските територии, в присъствието на лесовъда от Община Радомир. При подходящи метеорологични условия е използван биологичен препарат Синеис 480 СК с активно вещество спинозад, който не е вреден за здравето на хората. Въздушното пръскане обхвана площи в землищата на селата Стефаново, Владимир, Старо село, Люлин и град Радомир с обща площ от 3206 дка. Редуцирането на предвидената площ за третиране е поради наличие на електропроводи с високо напрежение и опасност за пилота и летателната техника.
    Ефектът от проведеното лесозащитно мероприятие предстои да бъде определен в периода 13-17 май 2024 г., чрез поставените ентомологични ръкави за проследяване смъртността на лъжегъсениците и оценка на цялостното състояние на третираните иглолистни гори.
    Важна особеност при ръждивата борова листна оса е, че тя се храни с миналогодишни иглолиста и приключва храненето си преди развитие на новия леторасъл. Практическият опит в годините показва, че 2-3 седмици след какавидиране на ларвите на осата в почвата, до средата на юни, дърветата развиват успешно нов леторасъл и по този начин до момента няма загинало дърво поради обезлистване от ръждива борова листна оса.
    --
    Обща информация за идентифицирания вид Ръждива борова листна оса:
    Развитието на вида е свързано с иглиците на белия и черния бор. Ларвите се хранят групово, като изгризват отначало епидермиса, а по-късно и перваза на миналогодишните иглици. Оставят само средния нерв, който изсъхва и се завива спираловидно. Тези повреди се наблюдават през април и май.
    В края на месец май ларвите слизат в почвата и какавидират. През септември и октомври същата година имагинират възрастните индивиди, като част от тях остава да диапаузира в почвата.
    Новоизлюпените оси летят през септември и октомври. Женската има ръждивочервено тяло, бледожълти криле и е дълга до 9 mm. Мъжката е със стъкленопрозрачни криле, отгоре е черна, отдолу ръждива, с дължина до 8 mm. Те снасят яйцата си по тазгодишните иглици на бора, като между тях има запазени зелени части от иглицата и така презимуват.

    Източник: Perunik.COM

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини