От х:

Днес в x:

ББР ще ускори изпълнението на проекти за енергийна ефективност на сгради

Банката ще предостави оборотно финансиране за строителите, които ще обновяват сгради с възложител държавни и общински институции

Българската банка за развитие ще подкрепи реализирането на мерки от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и на проекти по Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ). Банката ще отпуска оборотно финансиране за строителните фирми, които имат сключен договор с бенефициенти по проекти, одобрени за безвъзмездна финансова помощ.

По първото направление – за изпълнение на проекти за енергийна ефективност с възложител държавни институции и общински администрации, строителните фирми могат да се възползват от кредитна линия до 70% от стойността на сключения договор за изпълнение на строително-монтажни работи.

Второто направление е за проектите, свързани с поддържане и възстановяване на културното наследство на селата, финансирани от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР). По него ще се обновяват църкви и манастири, а строителите могат да се възползват от заем в размер до 90% от стойността на дейностите по договор.

Целта на програмата е да подпомогне изпълнението на проектите, като предостави ресурс на строителните фирми, които ще получат плащане от контрагентите си едва след реализирането на проектите и получаването на безвъзмездната финансова помощ.

Финансовата подкрепа от ББР за строителни фирми предстои да бъде разширена при отварянето на нови програми и мерки по НПВУ и ЕСИФ, така че да се ускори тяхната реализация.

 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини