От х:

Днес в x:

ООН: Глобалният воден цикъл е в беда

Водният цикъл излиза от равновесие в резултат на изменението на климата и човешките дейности. Това е заключението в доклада на Световната метеорологична организация (СМО) за 2022 г., който предлага обширна оценка на глобалните водни ресурси. ООН отправи призив за фундаментална промяна на политиката към по-добро наблюдение.

Разрушителните суши и проливните дъждове причиняват вреди, докато топенето на снега и ледниците увеличава рисковете от наводнения и застрашава дългосрочната водна сигурност, предупреждава метеорологичната агенция на ООН.

"Виждаме много по-обилни валежи и наводнения. И в противоположната крайност, повече изпарение, сухи почви и по-интензивни засушавания", каза генералният секретар на СМО Петери Таалас. Той направи изявление по повод публикуването на доклада на ООН за състоянието на глобалните водни ресурси на 12 октомври 2023 г.

Докладът (State of Global Water Resources Report 2022) отразява състоянието на глобалните водни ресурси за 2022 г. и отправя препоръки за подобряване на мониторинга, споделяне на данни, трансгранично сътрудничество и увеличени инвестиции за ефективно овладяване на екстремните водни кризи.

Данните, представени и анализирани в доклада, са събрани чрез теренни наблюдения, сателитно наблюдение и числово моделиране за оценка на глобалните водни ресурси. Той допълва водещия доклад на СМО за състоянието на глобалния климат и обединява информация от десетки експерти.

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания и повече информация от региони като Африка, Близкия изток и Азия, изводите, направени въз основа на данни от 273 станции по целия свят, са недвусмислени, смятат авторите на доклада.

"Ледниците и ледената покривка се оттеглят пред очите ни. Повишаващите се температури ускориха и нарушиха водния цикъл. По-топлата атмосфера задържа повече влага, причинявайки много по-тежки епизоди на валежи и наводнения. И на противоположната крайност, отчитаме засилено изпарение, сухи почви и по-интензивни засушавания", казва генералният секретар на СМО Петери Таалас.

Според координационния механизъм на ООН по водата и канализацията (UN Water) в момента 3,6 млрд. души нямат достъп до достатъчно вода поне един месец годишно. Прогнозата към момента е до 2050 г. броят им да нарасне до повече от пет милиарда.

Данните, цитирани в доклада, сочат, че при повече от 50% от глобалните водосборни райони са отчетени отклонения от нормалните условия на речния отток, като повечето от тях са по-сухи от нормалното. Пример за такова отклонение е водният басейн на река Яндзъ в Китай.

Силните суши засегнаха и обширни региони в Съединените щати, Африканския рог, Близкия изток и басейна на Ла Плата в Южна Америка. В Европа също се наблюдава повишено изпарение и намалена влажност на почвата през лятото. Сушите на континента дадоха отражение върху водните басейни на Дунав и Рейн и дори нарушиха производството на ядрена електроенергия във Франция поради липсата на вода за охлаждане. Снежната покривка в Алпите остана значително под средната за последните 30 години, което се отрази на оттока на големите европейски реки.

На другата крайност са случаи като наводненията в Пакистан, които отнеха живота на повече от 1700 души миналата година.

"Твърде малко се знае за истинското състояние на световните сладководни ресурси. Не можем да управляваме нещо, което не измерваме", пишат от Световната метеорологична организация.

Докладът за водите е едва вторият подобен анализ, направен от СМО. Той включва данни от големи речни басейни, включително речни зауствания, подземни води, изпарения, почвена влага, криосфера (замръзнала вода) и количеството вода, което се влива във водните хранилища.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини