От х:

Днес в x:

Редакционна политика: BBC не нарича терористите терористи

BBC отстоява решението си да не описва бойците на "Хамас" като "терористи" в отразяването на последните атаки в Израел.

Дългогодишният чуждестранен кореспондент на BBC Джон Симпсън обясни, че "да наричате някого терорист означава да заемате страна", докато министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс заклейми политиката на обществената медия като "граничеща с позорна". Според Шапс BBC трябва да намери своя "морален компас". Изказването му е цитирано в обширна публикация по темата в сайта на BBC от 11 октомври 2023 г.

Шапс припомня, че "Хамас", които "излязоха и избиха невинни хора, бебета, посетители на фестивали, пенсионери", е забранена организация в Обединеното кралство. А това означава, че правителството официално я разглежда като терористична организация, подкрепата за която е незаконна.

"Те не са борци за свобода, не са екстремисти, те са чисто и просто терористи и е забележително да отидете на уебсайта на BBC и да продължавате да ги виждате да говорят за въоръжени мъже и екстремисти, а не за терористи" - Грант Шапс, министър на отбраната на Обединеното кралство.

Говорител на BBC отбеляза, че медията винаги подхожда много сериозно по отношение на езика, който използва. В изявлението му се посочва още, че позицията не е нова - в редакционната си политика медията е установила правилото репортерите да използват термина единствено ако цитират някого, който е използвал такава квалификация.

BBC е редакционно независим телевизионен оператор, чиято работа е да обяснява точно какво се случва "на място", така че нашата публика да може да направи собствена преценка" - говорител на BBC.

"Всеки, който гледа или слуша нашето отразяване, ще чуе думата "терорист" да се използва много пъти - ние я приписваме на тези, които я използват, например правителството на Обединеното кралство. Това е подход, който се използва от десетилетия и е в съответствие с този на други телевизионни оператори.

Директорът на редакционната политика и стандарти на BBC Дейвид Джордан каза пред The Media Show на Radio 4, че насоките са в сила от много години и имат за цел да избегнат възприятието на аудиторията за пристрастност. По думите му основна цел на медията е аудиториите да се доверяват на информацията, която BBC предоставя, и да не остават с впечатлението, че подкрепя едната страна за сметка на другата. Според него BBC поддържа курса при много трудни обстоятелства, като се стреми до покаже, че "прави журналистика, която ще продължи да бъде фактологична, точна, безпристрастна и правдива".

Министърът на външните работи Джеймс Клевърли и министърът на културата Луси Фрейзър също призоваха телевизионния оператор да преразгледа политиката си. Лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър от своя страна поиска от BBC да обясни защо не използва тази дума.

"Казах "тероризъм" и "терорист" и за мен очевидно това е нещото, на което сме свидетели" - Сър Кийр Стармър, лидер на Лейбъристката партия.

Sky News и ITN, които предоставят новини за ITV, Channel 4 и Channel 5, нямат точно определени политики и оставят техните редакции да решават за всеки отделен случай, отбелязва BBC. В историите в уебсайтовете на Sky News и ITV News се говори основно за "бойци на "Хамас". В ITV обаче се среща и квалификацията "терористи".

Какво казват насоките за редакционната политика на BBC

В редакционните насоки на BBC се казва, че думата "терорист" може да бъде "по-скоро пречка, отколкото да помага за разбирането".

Трябва да предадем на публиката пълните последици от акта, като опишем случилото се.

Трябва да използваме думи, които конкретно описват извършителя, като "бомбардировач", "нападател", "стрелец", "похитител", "бунтовник" и "боец".

Не трябва да възприемаме езика на другите хора като наш собствен; нашата отговорност е да останем обективни и да докладваме по начини, които позволяват на публиката ни да направи собствена оценка за това кой кому какво прави.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини