От х:

Днес в x:

1 °C

Д-р Динчо Генев: Съсипват малките болници, за да налеят 144 млн. в големите

Д-р Динчо Генев

Д-р Динчо Генев е председател на регионалната колегия на Българския лекарски съюз. По съвместителство е и управител на общинската болница в Харманли. Оцеляването на малките здравни заведения и тяхната ефективност, съпоставени с големите, е болната му тема, подкрепена с лични наблюдения. Повод за разговора ни с него е съдбата на две лечебни заведения - в Любимец и в Ивайловград, както и извиването на ръцете на останалите.

 Д-р Генев, в изявленията на министерството на здравеопазването от последните дни се дават факти, според които закриването на редица общински болници изглежда правилно решение. Например годишно обслужените пациенти. Вие как ще коментирате?

-Със сигурност някои малки лечебни заведения обслужват недостатъчно пациенти и тяхното закриване е логически и финансово оправдано. Но това са изключения. Повечето болници си имат своята функция и незаменимо място в съответната община. С други думи - вършат си работата. При това евтино. Харчат 15% от парите на цялата здравна система, а обслужват 30% от пациентите в страната.

 Защо тогава има натиск да бъдат закрити?

- Всичко е за пари. От Европейския съюз са отпуснати средства по програмата за развитие на малките населени места - с население от 20 до 40 хиляди души. Средствата ще отидат за финансиране на лечебните заведения в тях. Това е сума от порядъка на 144 млн лева. Ако няма малки болници, тези пари отиват в големите. Които преглеждат най-много пациенти, така е, но и генерират най-големи загуби.

Повече пациенти - повече клинични пътеки и съответно пари. Защо да са губещи?

- Давам ви пример с харманлийската и хасковската болница. Завършихме миналата година с около 300 хиляди лева загуби. В Хасковската официално са 6 млн, неофициално повече. Те освен клинични пътеки имат и субсидии от министерството на здравеопазването. Ние сме 100% общинска болница и нямаме такова финансиране. За миналата година в Харманли обслужихме 5000 пациенти с база от 128 легла. Средно по 14 пациента на ден. Хасково има 600 легла, обслужили са 16 хиляди души. Това прави по 44 болни на ден. Те са 5 пъти по-големи от нас, че и повече, а обслужват само три пъти повече болни.

Но имат в пъти по-големи разходи за консумативи.

- Ами да си ги намалят. Ние направихме един съвместен проект с френски ротарианци и климатизирахме болницата. До миналата година всеки месец имахме 50 хиляди лева за отопление. Тази година са 17 хиляди. Успяхме със собствени средства да закупил апаратура, да направим клинична лаборатория, да ремонтираме отделенията.

Но правителството иска да ви закрие!? Първо хирургиите, после АГО, редуцира се броя на клиничните пътеки.

- Да, искат да ни унищожат. За абсурда в системата говори следният факт, неогласен още публично, но вече в действие. В движение промениха изискването за клинични пътеки, с цел малките болници да ги загубят. Въведоха изискването за двама специалисти за клинична пътека, плюс още един неспециалист на трудов договор. Двама! Вместо един, както досега. Специалисти се намират трудно, бягат оттук. За това текучество пример са най-вече хасковските колеги. Но не това е най-страшното. Това е незаконно! Нарушава закона за здравето. Второ, това е еднолична промяна на Националния рамков договор. А там е записано ясно, че не може да се предоговарят условия, като се избира по-лошият вариант. Стана точно така.

С други думи - без парите, които акумулират малките здравни заведения, големите няма да оцелеят.

-С други думи да. Вижте кои са най-големите длъжници в България. МБАЛ Свети Георги в Пловдив декларира, че годишно обслужва 70 хиляди пациенти. И е номер едно по задлъжнялост. Тези дефицити как се избиват? С още пари. Които ще дойдат от спестените средства от малките болници и финансирането от ЕС.

Не е ли вариант болните да се транспортират в областните болници?

Хората искат да постъпват в болница, в която са максимално близко до роднини и приятели. Болестта е и психологически срив. Преодоляването му понякога е жизнено важно за оздравяването. Но с какво ще ги транспортират? Закрият ли болниците, рано или късно ще закрият и спешната помощ в населените места.

Друго. В Любимец в линейките работят само фелдшери. Те ли ще преценят, колко сериозен е един случай и къде да го карат - в Харманли или направо в Хасково. Диагноза ли ще поставят?! Но и да има транспорт, ще бъде ли той навременен? Чувам едни глупости по телевизията от ръководството на лекарския съюз, че всички населени места били на 20 минути от най-близката болница. Тези от София, дето приказват така, искам да ги повозя от Ивайловград до Хасково. Да видим по тези пътища как ще стигнат за 20 минути. А когато има сняг, оттам няма измъкване с дни, какви 20 минути!!!

Министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев бе председател на Лекарския съюз. Тоест запознат е с проблемите...

- Нещата се променят, когато влезеш във властта. Всичко е лобизъм. Повече няма какво да кажа, защото не мога да го докажа.

Добре, но как все пак да са икономически ефективни малките болници, за да оцелеят?

- Да инвестират в себе си за по-качествено лечение. Планови ремонти, специалисти, нови клинични пътеки и пак специалисти. Затова в по-малките болници се дават понякога много по-добри заплати от по-големите. Има и проекти, като нашия с ротарианците за климатиците. Специално за нас - още един пример. Имахме 13 декара двор. Неизползваем. Продадохме 4 декара от тях за строеж на еднофамилни кооперации. Приходите се вкарват отново в болницата. Всяко заведение има някакви активи или възможност за оптимизация на разходите. Така че не финансовата страна им е проблемът. Истинският проблем е, че трябва да загинат, за да оцелеят големите болници където има огромни икономически интереси.

И вие какво ще направите при реализацията на този сценарий?

- Наемам няколко автобуса. Пълня ги с лекари и сестри. И право в София пред кабинета на Божидар Нанев. Нека той им обясни защо ги съкращава.

Интервю на Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини