От х:

Днес в x:

Изселниците от Турция с интерес към мартениците, пренасят традицията отвъд границата

Изображение 1 от 2

    Сред най- активните купувачи на пазара за мартеници се оказват изселниците от Турция. За много от тях тази българска традиция е особено интересна и затова я пренасят отвъд границата.

    “Те са за първа година и не знаят какво е мартеничка. Горе долу им обяснихме, колкото ние знаем за да си изберат, да видят и да занесат в Турция, да казват какво е мартеница в България. Мнго им е интересно, повече от 1 час се въртим тук около мартениците“, споделя млада жена, чийто гости от Турция са на разходка в Кърджали.

     “Те са ни може би най-добрите клиенти, а някои от тях имат и магазини, идват  итърсят от нас производителите, взимат основно за ръка, които са. Гледат да имат наши мотиви и нотки – бяло, зелено и червено“, споделя Румен Мирчев дългогодишен производител на мартеници.

    И тази година преобладава интересът към ръчно изработените от вълна мартеници.

    “Преждата си я купуваме от България, платовете са от Златоград, тъй като там се намират още такива платове и гайтани. Гледаме да има нещо българско, традиционно, като запазваме мотивите. Ето чана например показва, че е България, като се изнесе в чужбина да напомня за България“, допълва Румен Мирчев.

    Очаква се интересът към мартениците да се  засили в последните дни на месец февруари.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини