От х:

Днес в x:

Джейн Фонда призова Виенската опера да скъса отношения с петролната индустрия и подкрепи Украйна

Американската актриса Джейн Фонда, която е почетен гост на бала във Виенската опера, призова престижната културна институция да прекъсне връзките си с петролната индустрия, предаде АФП.

Тя се намеси и в геополитиката, като изрази "гнева" си срещу руския президент Владимир Путин и приветства "смелостта на украинския народ и неговия необикновен лидер" Володимир Зеленски - бивш комик, който "знае как да се представи на висота".
                                
"Открих", че австрийската въглеводородна компания OMV "е един от спонсорите на бала", каза тя по време на пресконференция в австрийската столица. Фонда участва активно в кампании срещу климатичните промени. 

"Съжалявам да го чуя. Тези компании са престъпници, убиват хора, убиват планетата", заяви 85-годишната кинозвезда.

Според Джейн Фонда тези фирми се опитват да възстановят имиджа си, да "станат социално приемливи, като дават пари на музеи и опери".
       
"Не можем да позволим това. Виенската опера е фантастична, уверете се, че ще спре да получава подкрепа от петролна компания", каза тя пред журналисти.

Докато натискът върху културните институции, свързани с компании, експлоатиращи изкопаеми горива, нараства, Кралската опера в Лондон обяви през януари края на договора си с петролния гигант "Бритиш петролиъм".

Австрийската компания OMV е и исторически партньор на руския газов гигант "Газпром".

Икона на киното от 70-те години, която се превърна в пацифистка, феминистка и след това в активистка за опазване на околната среда, Джейн Фонда също взе страната на онези, които лягат по шосетата, за да повишат информираността за тези проблеми.

Джейн Фонда ще бъде звездата в четвъртък вечер на много луксозния оперен бал, който се завръща след двугодишно принудително прекъсване заради пандемията от COVID-19.

Тя сподели, че е във Виена, "защото ми плащат щедро", а парите ще бъдат използвани за финансиране на дейностите й срещу климатичните промени. Фонда обаче "няма да танцува", защото "съм стара и има опасност да се разпадна", обясни актрисата с усмивка.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини