От х:

Днес в x:

Politico: САЩ може да обмислят прехвърлянето на F-16 на Украйна от други страни

Малко вероятно е САЩ да се съгласят да прехвърлят своите изтребители F-16 на Украйна, но може да обмислят други страни да предоставят свои собствени F-16, каза високопоставен служител на Пентагона пред Politico.

Изисква се съгласие от САЩ поради ограниченията за износ.

Западът всъщност не казва "никога" за предоставянето на изтребители за Украйна - той просто иска да се съсредоточи първо върху получаването на оръжия на Киев за предстояща офанзива, пише изданието.

Politico отбелязва, че някои европейски държави вече са демонстрирали, че могат да прехвърлят своите F-16 в Украйна. Дори Франция, която преминава към Rafale, може да прехвърли по-стари изтребители на ВВС на САЩ.

"Има други страни, които говорят за това. Така че, когато представят предложения как да стане това, мисля, че ще го обсъдим", каза високопоставен служител на Министерството на отбраната.

Той също така добави, че позицията на САЩ не означава възражение срещу подобни доставки, "просто трябва да сме сигурни, че продължаваме да  приоритизираме".

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен отбеляза, че Западът трябва да предостави на Украйна всички необходими оръжия. "Най-големият риск е удължаването на конфликта. Ето защо ние сме заинтересовани от ранен край на войната с оръжия... Ако доставим всички оръжия, от които Украйна се нуждае, те ще могат да спечелят", каза той, подчертавайки, че това включва дори връщането на Крим.

В същото време срещата във формат Рамщайн на 14 февруари най-вероятно отново ще бъде посветена на противовъздушната отбрана, танковете и боеприпасите. Разговорите за самолети се разглеждат от Европа като "дългосрочен проект", отбелязва Униан.

Засега няма единодушие относно предаването на модерна авиация на украинските пилоти на Запад, пише медията. Германският канцлер Олаф Шолц по традиционния си начин заяви, че Берлин е против западните изтребители за Украйна, заради заплахата от нова ескалация. Също ден по-рано американският президент Джо Байдън, попитан дали Белият дом ще одобри доставката на F-16 на Украйна, отговори: "Не".

Според The ​​Wall Street Journal, Западът е наясно, че Русия ще спечели войната на изтощение, така че променя стратегията си за доставка на оръжия за Украйна. Според Politico официални лица вече са започнали да оказват натиск върху Пентагона САЩ да се споразумеят за прехвърлянето на изтребители на Украйна.

Именно нерешителността на САЩ и европейските страни да прехвърлят въоръжените сили на Украйна на модерни западни оръжия стана "спирачка" за развитието на контранастъплението на Украйна на юг, пише ISW (Институтът за изследване на войната). След това войната премина в позиционни бoеве.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини