От х:

Днес в x:

Русия пак обяви, че е "освободила" Соледар. Пригожин реагира, Украйна отрече

Руските въоръжени сили завършиха вчера вечерта "освобождението на Соледар", заяви днес говорителят на министерство на отбраната на Русия генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от ТАСС и БТА.

"На 12 януари вечерта бе завършено освобождението на град Соледар, който има важно значение за продължаването на успешните настъпателни действия на донецкото направление", каза Конашенков.

По думите на говорителя пълният контрол над Соледар дава възможност на руските сили да прекъснат снабдителната линия на украинските войски в близкия град Бахмут, след което да блокират и обкръжат разположените там украински подразделения.

По-рано днес Украйна заяви, че силите ѝ удържат позициите си в Соледар след гореща нощ на сражения, предаде Ройтерс.

Съветникът на офиса на украинския президент Олексий Арестович в интервю днес препоръча да не се следва дневния ред на руската пропаганда. Соледар е на дневен ред на кремълските медии. Арестович подчерта, че украинските военни ще се изтеглят от градчето, в което цивилно неселение не е останало, когато това бъде решено от генералния щаб. Става дума за планирани действия и когато генералният щаб реши, украинските военни ще заемат други позиции. Засега такова решение няма, каза Арестович, боевете в Соледар продължават.

Пригожин за първи път публично влезе в конфронтация с руското министерство на отбраната. Той заяви, че "те постоянно се опитват да откраднат победата от неговите наемници“, намеквайки за предполагаемото превземане на Соледар.

"Значителни щети на ЧВК Вагнер могат да бъдат причинени от нашата вътрешноспецифична борба, корупция, бюрокрация и служители, които искат да останат на местата си. Това е по-сериозна заплаха за съществуването на ЧВК Вагнер", каза Пригожин, цитиран от пресслужбата му. в Telegram.

Лидерът на "вагнеровците" каза, че напоследък в руските медии "се води активна работа за забрана на фразата "ЧВК Вагнер", да не се произнася на глас и да се избягва като адски тамян".

"Те непрекъснато се опитват да откраднат победата на ЧВК "Вагнер" и говорят за присъствието на неизвестно кого, за да унижат техните заслуги“, каза Пригожин за руското министерство на отбраната.

Засега никоя от страните не контролира Соледар, уличните битки за града продължават, каза Андрий Ермак, началник на офиса на президента на Украйна в коментар за Le Mond днес. Той сравни битките между украинската армия и руските нашественици за Соледар и Бахмут в Донецка област с битката при Верден през 1916 год.

"Соледар е място на улични битки, където нито една от страните не контролира града. Руснаците са там, но не контролират града. Ситуацията е сложна, но нашата цел е да освободим нашите територии, да възстановим напълно териториалната цялост на Украйна", каза той за ситуацията.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Рр
    Рр
    1 -1
    20:26, 13 яну 2023
    Хубаво е да четете и американски източници в случай, че ви е понятно
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини