От х:

Днес в x:

Денят, в който човечеството е изконсумирало всичко, което Земята може да възобнови за цялата година

Изображение 1 от 3

    Човечеството отбелязва тревожен крайъгълен камък в четвъртък - денят, в който човечеството е изконсумирало всичко, което Земята може устойчиво да произведе за тази година, като неправителствените организации предупреждават, че останалата част от 2022 г. ще премине в дефицит на ресурси.

    Датата, наречена "Денят на превишаването на Земята", бележи повратна точка, когато хората са изразходвали "всичко, което екосистемите могат да регенерират за една година", според Global Footprint Network и WWF.

    "От 1 януари до 28 юли човечеството е използвало толкова от природата, колкото планетата може да възобнови за цялата година. Ето защо 28 юли е Ден на превишаването на Земята", каза Матис Вакернагел, президент на Global Footprint Network.

    Той добави: "Земята има много запаси, така че можем да изчерпим Земята за известно време, но не можем да я използваме прекомерно завинаги. Това е като с парите - можем да харчим повече, отколкото печелим за известно време, докато не се разорим."

    Ще са необходими 1,75 Земи, за да се осигури населението на света по устойчив начин, според мярката, създадена от изследователи в началото на 90-те години.

    Global Footprint Network отбелязва, че Денят на превишаването на Земята настъпва все по-рано през последните 50 години.

    Неравномерно натоварване

    През 2020 г. датата се премести с три седмици назад поради пандемията от COVID-19, преди да се върне към нивата отпреди пандемията.

    Тежестта не е разпределена равномерно. Ако всички живееха като американците, датата щеше е още по-рано, на 13 март, каза Вакернагел.

    Двете неправителствени организации визират системата за производство на храни и нейния "значителен" екологичен отпечатък.

    "Общо повече от половината от биокапацитета на планетата (55%) се използва за изхранване на човечеството“, казват от двете неправителствени организации.

    "Голяма част от храните и суровините се използват за храна на животни, които се консумират след това", каза Пиер Кане от WWF Франция.

    В ЕС "63% от обработваемата земя... е пряко свързана с животновъдството", казва той.

    "Селското стопанство допринася за обезлесяването, изменението на климата чрез емисии на парникови газове, загуба на биоразнообразие и деградация на екосистемите, като същевременно използва значителен дял прясна вода", казаха неправителствените организации.

    Въз основа на научни съвети те се застъпват за намаляване на консумацията на месо в богатите страни.

    "Ако успеем да намалим консумацията на месо наполовина, бихме могли да преместим датата на надвишаването със 17 дни", каза Летиция Майхес от Global Footprint Network.

    "Ограничаването на хранителните отпадъци би изместило датата с 13 дни, това не е маловажно", допълва тя, докато една трета от храната в света се губи.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Им
      Името на розата
      6 -1
      13:32, 28 юли 2022
      Всички тези неправителствени организации от кого са финансирани? От тези, които имат най-голяма заслуга това да се случва, от алчните. Човечеството оскърбява Земята, откак се е появил капитализмът, откак алчните задават тон на развитието. Над това се замислете! Не някой да е силно загрижен медийно, а на практика да очаква всеки друг, но не и той, да си промени начинът на живот.

    Видеа по темата

    Последни новини