От х:

Днес в x:

Ердоган: Украйна беше изоставена в справедливата си кауза

Турция отхвърля незаконните действия, незачитащи териториалната цялост на Украйна, заяви в изказване пред международния Дипломатически форум в Анталия турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от частната телевизия НТВ.

По думите на Ердоган Украйна е била изоставена в своята справедлива кауза. 

"Ако целият западен свят бе надигнал глас през 2014 г. срещу окупацията на Крим, дали щяхме да се изправим пред днешната картина", запита президентът на Турция. 

"Онези, които запазиха мълчание пред окупацията на Крим, днес казват някои неща. Ние не оправдаваме агресивните действия. Украйна беше изоставена в справедливата си кауза. Украйна е наш съсед и приятел", заяви още Ердоган.

Турският лидер подчерта, че желанието на турската страна е оръжията да заглъхнат час по-скоро. Той заяви, че Турция е готова да направи всичко в името на мира.

"Длъжни сме да построим не свят на войната, а свят на мира", каза още той, като добави, че никой няма полза да се налива масло в огъня.

Ердоган отново защити тезата си, че е необходимо да бъде реформирана системата на Съвета за сигурност на ООН.

"Система, при която съдбата на 193 страни членки на ООН е оставена на милостта на 5 държави, е несправедлива. Системата трябва да се реформира отново, ние ще продължим усилията си за реформа на ООН", подчерта президентът.

Според Ердоган е необходима нова архитектура на глобалната сигурност, която да защитава не статуквото, а мира и да се грижи не за изгодата на пет държави, а за цялото човечество. 

"Когато една от воюващите страни е постоянен член с право на вето, то тогава принудителната роля на Съвета за сигурност на ООН е загубена, системата е развяла знамето на краха", заяви той.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини