От х:

Днес в x:

15 °C

Резултатите от два експеримента оспорват Стандартния модел във физиката

Предварителните резултати от два научни експеримента оспорват разбирането на физиците за вселената, съобщи Асошиейтед прес.

Най-малките частици не се държат точно така, както се очаква от тях в два дългосрочни експеримента, провеждани в САЩ и Европа. Ако резултатите от тях се потвърдят, ще възникнат сериозни проблеми за физиците и Стандартния модел, който използват, за да описват и разбират как функционира вселената на субатомно ниво.

Специалистът по теоретична физика Матю Маккалък от ЦЕРН каза, че разплитането на мистерията "ни води отвъд настоящото ни разбиране за природата".

Стандартният модел е разработен преди около 50 години. Експерименти, провеждани през годините, потвърждават отново и отново описанията на частиците и силите, които пораждат и управляват вселената. Досега.

Националната ускорителна лаборатория на енергийното министерство на САЩ "Фермилаб" обяви в сряда резултатите от своето изследване, според което магнитното поле около мюоните е различно от очакваното според Стандартния модел. Миналия месец в Големия ускорител на частици в ЦЕРН установиха неочаквано поведение на субатомните частици красиви кварки и вероятно наличие на все още неизвестна субатомна частица.

И в двете изследвания се появяват елементарните частици мюони, които са сходни с електроните, движещи се в орбита около атомното ядро. Мюоните обаче не са част от атома, нестабилни са и обикновено съществуват за около две микросекунди. Когато са открити през 1936 г. в космическата радиация, учените са толкова изумени, че един прочут физик възкликва "Кой поръча това?".

"От самото начало физиците са озадачени", казва Грациано Венанцони, експериментален физик от италианската национална лаборатория, който е един от водещите изследователи в експеримента на "Фермилаб". При него учените пускат мюони в магнитно поле, което ги поддържа по-дълго време, за да могат учените да ги изследват внимателно. Предварителните резултати сочат, че магнитният спин на мюоните е 0,1 на сто по-малък от описаното в Стандартния модел. Това може да не звучи като съществено, но за физиката на частиците е огромна разлика, повече от достатъчна, за да преобърне сегашните разбирания.

Учените се нуждаят от още година или две, за да приключат с анализа на резултатите от експеримента. Ако резултатите не се променят, ще сме направили голямо откритие, казва Венанцони.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини