От х:

Днес в x:

Атанас Славов: При систематичен отказ да се докосне фигурата на главния прокурор се правят мимикрии

„Добре е да има тълкувателно решение на Конституционния съд на фона на все по-честата практика парламентът да приема закони, които според много експерти в областта на законодателния процес нарушават не просто формално стъпките за приемане на закон, а принципите на правотата държава.“ Това мнение изрази пред БНР преподавателят по конституционно право Атанас Славов.

Според него става дума за подмяна на законодателни предложения чрез различни техники – с вкарването между първо и второ четене наизцяло нови разпоредби, които не носят духа на първоначалното и му противоречат, както и с промяна на основни закони през преходните и заключителните разпоредби на други, несвързани с тях закони.

Става дума за отказ от публично обсъждане със заинтересованите страни на ключови разпоредби, които се приемат от парламента. Законът трябва да обслужва публичния интерес, категоричен е конституционалистът.

„В демократичната държава законът не е просто израз на нечия парламентарна воля, на мнозинството, а израз на принципи, на ценности, които защитават публичния интерес.“

В самият Конституционен съд се очертават най-малко две тези - едната е, че спазването на процедурата на две четения е достатъчно, за да бъде приет закон. Има и конституционни съдии, които застъпват по-широко обоснована теза, допълни Славов.

Относно ветото на президента върху текстовете за специалния прокурор, който да разследва главния Атанас Славов посочи, че управляващите според него не биха взели под внимание тези мотиви, защото виждаме „пълен отказ за реална реформа в прокуратурата“.

„При систематичен отказ да се докосне фигурата на главния прокурор се правят различни обходни действия, мимикрии някакви на опит за осъществяване на контрол, което няма как да се случи по този начин“, коментира Славов в предаването „Преди всички“.

Атанас Славов смята, че предложенията на „Демократична България“ за радикална реформа на фигурата на главния прокурор - за избор на главен прокурор от парламента с квалифицирано мнозинство, както и за ясна процедура за неговото освобождаване, дават друга перспектива.

„Фигурата, измислена от юристите на ГЕРБ, не решава нито един от основните проблеми за независимо пълноценно разследване на главния прокурор.“

Славов акцентира върху възможността главният прокурор да бъде освобождаван преди извършването на разследване срещу него.

В следващите месеци дебатът за това как да действаме, когато главният прокурор наруши законите, ще бъде на масата, подчерта Атанас Славов. Той изрази очакване следващото Народно събрание да действа по-смело. 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини