От х:

Днес в x:

Четири нови респиратора за болниците в областта доставя здравното министерство

Четири нови респиратора пристигат по график в Смолянска област от Министерството на здравеопазването. Те ще бъдат доставени за болниците в Девин, в Смолян и в Мадан, като се очаква в областната болница да се доставят 2 респиратора, а в общинските болници в Мадан и Девин по един. Това информира д-р Мими Кубатева по време на онлайн брифинга на Областния щаб за противодействие срещу коронавируса.
Шефът на смолянската болница д-р Марин Даракчиев също потвърди, че държавата откликва своевременно на потребностите на лечебните заведения, във връзка с усложнената ситуация, предизвикана от пандемията с COVID-19. „Всеки месец в областната болница в Смолян почти 200 човека, или около 50% от персонала, получават допълнително възнаграждение върху заплатите си в размер на 1000 лева за положени грижи за пациенти с COVID-19.“
Директорът на МБАЛ-Смолян каза, че едва преди три седмици е дадена заявката за респираторите, които се доставят от Министерството на здравеопазването. Болниците също така получават от държавата лични предпазни средства и част от медикаментите за лечение на пациенти с коронавирус. „Конкретно за финансирането на болниците, получаваме минимум 85% от реализирания през миналата година бюджет.“, каза д-р Даракчиев, обръщайки внимание, че поради спирането на плановите операции и отдръпването на пациенти с други, различни от COVID-19 заболявания, болницата е с намалени приходи.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини