От х:

Днес в x:

ВМРО-ДПМНЕ подготвя за днес пълна блокада на Скопие

Християн Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ подготвят за днес от 12,30 часа до 14 часа пълна блокада на Скопие, съобщава "Независен весник". В съобщението Мицкоски предварително се извини за хаоса, който ще бъде предизвикан.

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ заплаши вчера, че ако премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев до края на деня не каже публично за какво преговаря тайно с България, утре /т.е. днес, бел.ред./ опозицията ще блокира правителството и външното министерство.
Обръщайки се към политиците от управляващото мнозинство, Мицкоски призова "да не се опитват да пипат македонската идентичност, език и история".

"Това са исторически моменти - това са моменти, когато се решава за бъдещето на македонския народ, македонската нация и македонската държава. Това са моменти, когато се потвърждава тезата, че договори, подписани набързо, не само че не са решение, но напротив, сами по себе си представляват проблем за бъдещето на Македония в рамките на ЕС. Това, за съжаление, не успя да види Зоран Заев и днес вместо решение същото това представлява проблем", е заявил лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, цитиран от в. "Нова Македония".

Мицкоски е заявил също, че следващото правителство ще бъде правителство на единството, което няма намерение да спазва въпросното "парче хартия".

Шансовете за начало на преговори тази година са минимални, пише в заглавие "Независен весник". Високопоставени дипломати от страни членки на ЕС са потвърдили за МИА, че Република Северна Македония почти сигурно ще бъде блокирана от България на следващия Съвет на министрите на ЕС, на който трябваше окончателно да бъде приета преговорната рамка, пише изданието.

Посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел се срещнаха, за да разгледат заключенията, които трябва да бъдат приети на 8 декември от страна на министрите на външните работи. От заключенията е отстранена опцията за включване на дата за провеждане на първите междуправителствени конференции с Албания и Северна Македония заради ветото на София за Скопие. Датите ще бъдат включени в самите преговорни рамки, когато те бъдат приети, обясняват дипомати от страните членки на ЕС, пише скопският вестник. България на срещата на посланиците е повторила, че няма да даде зелена светлина на Северна Македония за следващата министерска среща на 8 декември, посочва още "Независен весник".

"Меркел не се отказва Македония да започне преговори през декември", пише в заглавие вестник "Вечер". Северна Македония все още има шансове да проведе първата междуправителствена конференция с ЕС тази година по време на германското председателство на ЕС, заявила германският канцлер Ангела Меркел на видеоконференция с парламентаристи от европейския континент, отбелязва "Вечер", като цитира Дойче веле. Все пак, Меркел каза, че има трудности във връзка с провеждането на междуправителствената конференция и все още съществува потребност от преговори между България и Македония, пише скопското издание.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини