От х:

Днес в x:

Инициатива събира семена от широколистни дървета

Изображение 1 от 2

    Съвместна екоинициатива за събиране на семена от широколистни дървета стартира Фондация ХАЛО в партньорство с Туристическиs информационен център в Хасково.

    Призивът към гражданите, които обичат природата,e  да събират при разходките си жълъди, кестени, букови, ясенови семена.

    Акцията е заимствана по идеята на Гората.бг, уточни управителката на ХАЛО Кристина Йорданова. „Идеята е, когато хората излязат на своята есенна разходка, да направят и още нещо полезно. А после ние ще се погрижим за разпространяването на семенцата“,обясни тя.

    Сборният пункт за събраните семена е в Туристически информационен център, всеки работен ден между 9 и 17 ч.

    След като презимуват при определените условия, семенцата ще бъдат комплектовани в пакети за засаждане и отглеждане на дърво. С пособията и почвата, подходяща за засаждането им, те ще бъдат раздадени по детските градини в общината.

    Част от дръвчетата, които се хванат, ще бъдат засадени в дворовете на детските заведения, други предадени за вкореняване в пространствата около училищата. Ще се търси и съдействието на местните лесовъди за определяне на място  за залесяване с друга част от фиданките, обясни Кристина Йорданова.

    Този уикенд с група свои приятели тя ще събира семенца в парк „Кенана“. Призивът е при организация за включване в акцията на повече хора, да се спазват мерките на здравните власти.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      1) Сега е момента когато кърлежите си търсят "къщички" за зимата
      ..... Кенана и Ямача са развъдници
      ....
      2) Особеност на Хасковските жълъди е че всички са червясали - стават само за стръв за риба щото червейчето е изяло семето :))
      ....
    • 2
      Ць
      цьф
      2 0
      23:58, 13 ное 2020
      подкрепям инициативата , но какъв е смисъла , след като общинското предприятие сече 50 годишни дървета всяка есен за да си топли уж работниците ., от република . днес по бул. В. Левски имаше сеч а не санитарна сеч.
    Последни новини