От х:

Днес в x:

8 °C

Инициатива събира семена от широколистни дървета

Изображение 1 от 2

  Съвместна екоинициатива за събиране на семена от широколистни дървета стартира Фондация ХАЛО в партньорство с Туристическиs информационен център в Хасково.

  Призивът към гражданите, които обичат природата,e  да събират при разходките си жълъди, кестени, букови, ясенови семена.

  Акцията е заимствана по идеята на Гората.бг, уточни управителката на ХАЛО Кристина Йорданова. „Идеята е, когато хората излязат на своята есенна разходка, да направят и още нещо полезно. А после ние ще се погрижим за разпространяването на семенцата“,обясни тя.

  Сборният пункт за събраните семена е в Туристически информационен център, всеки работен ден между 9 и 17 ч.

  След като презимуват при определените условия, семенцата ще бъдат комплектовани в пакети за засаждане и отглеждане на дърво. С пособията и почвата, подходяща за засаждането им, те ще бъдат раздадени по детските градини в общината.

  Част от дръвчетата, които се хванат, ще бъдат засадени в дворовете на детските заведения, други предадени за вкореняване в пространствата около училищата. Ще се търси и съдействието на местните лесовъди за определяне на място  за залесяване с друга част от фиданките, обясни Кристина Йорданова.

  Този уикенд с група свои приятели тя ще събира семенца в парк „Кенана“. Призивът е при организация за включване в акцията на повече хора, да се спазват мерките на здравните власти.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   1) Сега е момента когато кърлежите си търсят "къщички" за зимата
   ..... Кенана и Ямача са развъдници
   ....
   2) Особеност на Хасковските жълъди е че всички са червясали - стават само за стръв за риба щото червейчето е изяло семето :))
   ....
  • 2
   Ць
   цьф
   2 0
   23:58, 13 ное 2020
   подкрепям инициативата , но какъв е смисъла , след като общинското предприятие сече 50 годишни дървета всяка есен за да си топли уж работниците ., от република . днес по бул. В. Левски имаше сеч а не санитарна сеч.

  Хороскоп за 28.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
  28 ное 2020
  Последни новини