От х:

Днес в x:

Областна администрация е домакин на пътуващата изложба "Обич за България"

    „От свое име и от името на областния управител Недялко Славов, искам да изразя голямо задоволство, че атриумът на Областна администрация Смолян е домакин на тази уникална изложба!“, така заместник-областният управител Андриян Петров откри пътуващата изложба "Обич за България" и приветства присъстващите директори на учебни заведения, учители, ученици, представители на институции от региона. „Децата на България, които живеят извън пределите на родината, са изразили чрез творбите си, с много съкровени чувства, как я помнят, каква я виждат, каква си я представят и как искат да изглежда тяхната България!“ Петров отбеляза, че в изложените произведения преобладават национални исторически обекти, както и уникални природни забележителности, символизиращи славното минало и красотата на страната ни. Той отправи призив към присъстващите деца да нарисуват и те
    своята България, но не само това, което виждат около себе си, а онова което поражда у тях чувство на гордост и умиление към родината. „Важно е да се подкрепяме, независимо в коя точка на света се намираме! Ние преди всичко сме българи! България ще бъде винаги в сърцето на всеки един от нас!“, допълни заместник-областният управител Андриян Петров и пожела, от свое име и от името на областния управител Недялко Славов, здраве на всички, спокойна и успешна учебна година с повече радост и детски усмивки.
    В атриума на Областна администрация Смолян заместник-областните управители Андриян Петров и Владимир Гърбелов, заедно с началника на РУО-Смолян Мария Семерджиева, откриха изложбата от рисунки на ученици от български неделни училища в чужбина под надслов "Обич за България", която е създадена по идея на Министерството на образованието и науката съвместно с Асоциация на българските училища в чужбина. Представянето й в Смолян е организирано от Регионално управление на образованието с подкрепата на областния управител Недялко Славов.
    Провеждането на инициативата е израз на дългосрочните съвместни усилия за създаване, подкрепа и популяризиране дейността на българските неделни училища в чужбина, както и за съхраняване на националното самосъзнание на младите българи зад граница. Целта е децата да получат възможност да покажат България такава, каквато я помнят, каквато я виждат, каквато си я представят и каквато мечтаят да бъде. Министерството на образованието и науката осигурява функционирането на близо 400 български училища по света в 36 държави на 6-те континента. Осигурява се не само реална възможност за обучението по родния език, история и география на България, а и за дейности, свързани с фолклора, музиката, изкуството и националната култура. Представените в изложбата рисунки са на ученици от българските неделни училища в Италия, Франция, Белгия, Германия, Ирландия, Великобритания, Австрия, Гърция, Молдова. Изложбата "Обич за България" съдържа 68 картини и е пътуваща – в страната, до задгранични мисии, до организации на българите в чужбина и до православни общини, които имат училища по света. След Смолян изложбата ще гостува в Кърджали.
        

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини