От х:

Днес в x:

Асеновград отбелязва 183-тата годишнина от рождението на Васил Левски с филм и поднасяне на цветя

Община Асеновград ще отбележи 183-тата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Тази вечер от 21:00 ч. в задния двор на Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в града ще бъде излъчен документалния филм "1872".

Лентата представя пътя на Дякона през бурната 1872 г., когато е създадена Вътрешната революционна организация.

Зрителите ще се потопят в детайлите на нейното развитие, терора, отношенията на Левски с неговите съратници.

Целта на прожекцията е да покаже една малко позната на обществото гледна точка върху живота на Апостола, която все още е силно дискутирана в средите на българската историческа наука. 

Филмът представя автентични документи и разкази на едни от най-значимите изследователи на делото на Апостола. Лентата е съвместен проект между факултетния студенстки съвет на историческия факултет и Студенстска телевизия "Алма Матер".

Събитието се провежда в партьорство между Градската библиотека и община Асеновград, "Менар Филм Фест" и СУ "Свети Климент Охридски".

Входът е свободен.

Честването на паметната дата ще продължи и с поднасяне на венци и цветя точно в деня на рождението на Васил Левски - 18-ти юли.

Мероприятието ще започне точно в 09;30 ч. тази събота пред барелефа на Апостола в Асеновград. Слово пред присъстващите ще изнесе Елена Диварова - писател, журналист и общественик, член на Съюза на българските писатели.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини